Clujenii sunt în topul românilor cu apetit pentru lectură în 2021. Ce se citește cel mai mult

Clujenii sunt în topul românilor cu apetit pentru lectură în 2021. Ce se citește cel mai mult

Clujul este unul dintre cele mai mari centre universitare din țară, iar asta se reflectă în numărul cititorilor de carte din județ. 

Județul Cluj s-a clasat pe locul al treilea în clasamentul achiziției de carte în 2021, după Capitală și Brașov. Librăria Libris a vândut în 2021 aproape 2,4 milioane de volume. Mai mult de jumătate de milion de volume au fost comandate din București și Ilfov, unde media comenzilor a fost de 101 lei, la fel ca cea înregistrată la nivel național. Clujul s-a situat pe locul trei în top, potrivit cifrelor Libris consultate de start-up.ro.

  • București – 429 895 cărți vândute
  • Brașov - 222 855 cărți vândute
  • Cluj- 120 468 cărți vândute
  • Ilfov – 101 519 cărți vândute
  • Iași – 95 034 cărți vândute

Cele mai vândute titluri 

Printre cele mai vândute cărți de către Libris s-au numărat bestsellere internaționale precum „Când corpul spune nu” (Gabor Mate), „Vindecarea copilului interior” (Stephanie Stahl) sau „Arta Manipulării” (Kevin Dutton), dar și volume pentru copii, precum „500 de adevăruri uimitoare și amuzante”, „Dumbrava minunată” (Mihail Sadoveanu) sau „Recreația Mare” (Mircea Santimbreanu).

În topul celor mai vânduți autori din 2021 pe Libris, pe primul loc se află un scriitor român -  Ioana Chicet-Macoveiciuc, urmată de psihiatrul american Irvin D. Yalom.

Ce au citit cel mai mult românii în 2021

Dezvoltarea personală a avut cea mai mare creștere (56% față de 2019), științe umaniste (+19%), cărți pentru copii (+17%) și beletristică (+5%). A crescut și interesul pentru cărțile în limba engleză a crescut spectaculos, cu 76% față de perioada de la debutul pandemiei.

„Interesul pentru dezvoltare personală, categorie ce s-a aflat pe un trend ascendent în 2020, se menține, fiind reflectat în 2021 și de topul celor mai citite volume. Se observă din ce în ce mai clar dorința de a căuta răspunsuri în cărți, fie că vorbim de autocunoaștere, echilibru, antreprenoriat, organizare personală sau parenting. Ne bucurăm de fiecare dată să observăm și interesul pentru autori români, într-o creștere continuă în ultimii ani. De aceea, am încercat să-i aducem cât mai aproape de cititori, atât prin cărțile cu autograf, cât și prin dialoguri din cadrul Libfest, târgul de carte și experiențe culturale organizat anul trecut”, a precizat Laura Țeposu, CEO Libris.

Top 10 cei mai vânduți autori:

  1. Ioana Chicet-Macoveiciu
  2. Irvin D. Yalom
  3. Jill Tomlinson
  4. Mihail Sadoveanu
  5. Dumitru Constantin Dulcan
  6. Mircea Eliade
  7. Gabor Mate
  8. Lise Bourbeau
  9. Roald Dahl
  10. Eric-Emmanuel Schmitt
Comenteaza