Clujenii se împrumută scump

Clujenii se împrumută scump
Creditele în moneda naţională, căutate în această perioadă de majoritatea clujenilor, ajung să fie şi cu 40% mai scumpe decât împrumuturile în euro.
Creditele în lei pentru refinanţarea împrumuturilor mai vechi reprezintă, la ora actuală, cele mai căutate produse bancare printre clujeni, cu toate că sunt cele mai scumpe. La creditele în euro, care au dominat piaţa în ultimii ani, se uită în special cei care vor să îşi cumpere o locuinţă.

Deprecierea leului a făcut mai mult decât toate sfaturile Băncii Naţionale a României. Deşi oficialii băncii centrale îi îndemnau pe români încă de acum patru-cinci ani să se împrumute în lei, interesul pentru moneda naţională a apărut abia acum, după ce mulţi clienţi ai creditelor în euro au suferit de pe urma deprecierii leului. Finanţiştii spun că acest lucru explică interesul clujenilor pentru creditele în lei, deşi ele ajung să fie, în unele cazuri, şi cu 40% mai scumpe decât cele în euro. Fie că este vorba despre credite de nevoie personale, fie despre credite de refinanţare, care au ajuns, de departe, cele mai căutate de pe piaţă, clujenii preferă împrumuturile în lei, relevă ultimul studiu realizat de portalul Infostatistici.ro.

Interesul faţă de creditele de nevoi personale în lei este de trei ori mai mare decât faţă de împrumuturile în valută, dar simulările realizate de Infostatistici.ro nu explică acest comportament. Astfel, dacă un client ar contracta în clipa de faţă un împrumut de 5.000 de euro, la condiţiile actuale ale pieţei, va plăti o rată lunară de 124 de euro şi, de fapt, va avea de rambursat băncii un total de 7.424 euro. Pentru acelaşi credit, contractat în lei, clientul va trebui să îi plătească băncii până la final echivalentul în lei a 8.636 de euro, la o rată lunară de 145 de euro.

“Diferenţele de costuri nu sunt întotdeauna mari. În schimb, băncile promovează mai mult creditele în lei deoarece, la rândul lor, se împrumută acum mai greu în euro din cauza riscurilor de ţară”, explică Ionela Matei, director al companiei de brokeraj CreditFin. Cele mai căutate produse sunt creditele de refinanţare, în special pentru împrumuturile de nevoi personale sau pentru cardurile de credit. Şi aici diferenţele de costuri sunt foarte mari, iar clujenii se orientează cu precădere către soluţia mai scumpă, cea în lei, ca urmare a politicii băncilor. “Sunt căutate şi creditele în valută atunci când este vorba despre refinanţări, dar băncile oferă soluţii de refinanţare pentru orice tip de credite în moneda naţională. Indiferent de diferenţele de costuri, refinanţarea permite o reducere importantă a cheltuielilor actuale”, spune Matei.

La creditele imobiliare, balanţa înclină în favoarea euro. Simulările indică o diferenţă mare între cele două tipuri de credite. Calculele realizate de portalul financiar arată că la un credit de 50.000 de euro, pe 30 de ani, clientul va rambursa în final 127.000 de euro, cu 40% mai puţin decât dacă ar lua creditul în lei. Diferenţa se resimte cel mai mult în ratele lunare. La un credit în euro valoarea acesteia este de 354 de euro, iar la cele în lei, echivalentul a 488 de euro.

Oferte bancare tentante

Cele mai multe bănci se întrec în oferte de refinanţare. ING garantează o rată lunară mai mică şi plata diferenţei dintre vechea rată şi cea nouă pe toată durata creditului. Raiffeisen oferă refinanţări fără taxe şi comisioane de acordare şi garantează plata taxelor notariale. La BCR, pe lângă creditul de refinanţare, clienţii pot primi gratis o asigurare de viaţă sau de locuinţă. 7


Încredere în euro


“Un credit în euro este mult mai rentabil decât cel în lei. La creditele în lei dobânda este mai mare, tot timpul a fost aşa, pe când la cele în valută ai şi o dobândă, şi o rată mai mică. Există riscul să se deprecieze leul. Când am făcut creditul pentru maşină în euro, rata ieşea 170 de euro pe lună, iar în lei, 250 de euro. E clar ce trebuie să alegi, numai că ţine şi de bancă”, ne-a mărturisit un clujean care a contractat recent un credit de nevoi personale.


Comenteaza