Clujenii de la Cemacon își vor instala o centrală de cogenerare

Clujenii de la Cemacon își vor instala o centrală de cogenerare

Companiile clujene Cemacon și Servelect au demarat un proiect de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul fabricii din Recea.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Obiectivele sunt implementarea centralei de cogenerare cu o capacitate electrică instalată de 1,2 MW,  economii anuale de energie primară de 31,6% și reducerea emisiilor de carbon cu minimum 2.777 de tone pe an.

Contractul de furnizare și instalare este de 9,6 milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată. Instalația de cogenerare de 1,2 MWel, formată din două module de turbine, va fi utilizată pentru producerea locală a aerului cald necesar în procesul industrial de uscare a cărămizilor, precum și a energiei electrice utilizată pentru alimentarea echipamentelor din cadrul fabricii din județul Sălaj.

Servelect este unic distribuitor în România al turbinelor de cogenerare Capstone, fabricate în SUA, care pot valorifica aproape orice tip de combustibil lichid sau gazos (gaz metan, biogaz, LPG, propan, diesel, gaze de sondă).

Cemacon este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc și liderul pieței de blocuri ceramice din Transilvania. Compania operează trei mari capacități de producție situate în Sălaj: două de cărămidă și una de buiandrugi. Investițiile de peste 10 milioane de euro în tehnologie din ultimii ani au urmărit creșterea eficienței operaționale, inovația și dezvoltarea portofoliului de produse și servicii.

Compania este controlată de către retailerul de bricolaj Dedeman, fondat de fraţii Adrian și Dragoș Pavăl. Cemacon a trecut în ultimii ani printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR. Aceasta și-a mutat sediul din Sălaj în Cluj.

Comenteaza