Clujeanul Radu Hanga va conduce Bursa de la București

Clujeanul Radu Hanga va conduce Bursa de la București
Noul președinte al BVB a fost în fruntea a numeroase organizații financiare din România

Fostul director în cadrul grupului Banca Transilvania (BT) Cluj Radu Hanga îl va înlocui pe Lucian Anghel la cârma Bursei de Valori București (BVB).

Hanga este licenţiat în inginerie la Facultatea de Electrotehnică a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, are studii academice postuniversitare efectuate la Universitatea Babeş-Bolyai şi UTCN şi a urmat un program MBA la Institutul Naţional de Dezvoltare Economică. El este fiul fostului primar din Câmpia Turzii. 

Radu Hanga a debutat în industria financiară ca analist la societatea de intermediere Broker Cluj (acum BRK Financial Group), iar apoi a fost ofiţer piaţa de capital la BT. A ocupat funcțiile de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al BT Securities, șef de departament piaţa de capital la BT şi director general la BT Asset Management, senior adviser al CA al BT.

Din 2017 este membru în board-ul BVB, ocupând și funcția de preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Hanga va fi președinte al BVB pentru o perioadă de patru ani. El a obținut 68% din voturi. Contracandidații săi au fost Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi Dragoş Neacşu, fost director la Erste Asset Management.

Din noul CA al BVB vor face parte Mihaela Bîciu (Tradeville), Ştefan Szitas (SIF Transilvania), Răzvan Raţ (BRK), Dragoş Neacşu, nou intrați, alături de Claudia Ionescu (BRD - Groupe Societe Generale), Octavian Molnar (IFB Finwest), Robert Pană (Swiss Capital), Dan Paul şi Radu Hanga. Au ieșit din CA Valerian Ionescu, Otto Naegeli şi Gabriel Marica. Director general rămâne Adrian Tănase.

“Ne bucurăm să vedem atât persoane, cât și entități, implicate în dezvoltările, de până acum, ale pieței de capital locală, ceea ce conferă reprezentativitate Board-ului. Sperăm ca această echipă să ducă BVB la următorul nivel, în următorii patru ani”, a transmis Consiliul Investitorilor.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, după ce trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor. Prin urmare, România îndeplinește cele nouă criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de piață emergenă secundară, potrivit schemei FTSE pentru clasificarea țărilor. 

VEZI Moment istoric pentru bursa din România

Pentru introducerea în indexul FTSE Global All Cap doar trei companii de la BVB s-au încadrat în cerinţele necesare, acţiuni eligibile fiind Romgaz, Banca Transilvania (BT) Cluj, BRD. Decizia finală pentru introducerea lor în indice, din septembrie 2020, va fi luată în baza situaţiei companiilor în 30 iunie 2020. 

Este pentru prima dată când un furnizor global de indici urcă piața de capital românească la piață emergentă. Bursa din România a fost închisă în timpul regimului comunist. Când a început din nou să funcționeze, în 1995, pe bursă erau listate șase companii. Acum, la BVB sunt 84 de companii doar pe piața principală, iar împreună au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

Comenteaza