Cluj-Napoca, printre cele mai căutate orașe de Halloween și în vacanța școlară de toamnă. Cât costă un sejur

Cluj-Napoca, printre cele mai căutate orașe de Halloween și în vacanța școlară de toamnă. Cât costă un sejur
| Foto: Arhivă

Se anunță vreme bună de Halloween și în prima vacanță din acest an școlar, iar Cluj-Napoca rămâne printre cele mai căutate destinații turistice în această perioadă de toamnă.

Anul acesta, vacanţa mobilă a copiilor este programată între 28 octombrie şi 5 noiembrie, sincronizându-se cu perioada Halloween-ului, o sărbătoare care a devenit şi în România tot mai populară în ultimii ani. Mai mult decât atât, vacanţa celor mici a avut un efect resimţit şi în turism, sejururile de familie fiind acum pe un trend ascendent. Conform unui raport emis de o platforma hotelieră din Cluj-Napoca, numărul rezervărilor de familie a crescut cu 32% în perioada minivacanţei comparativ cu prima parte a lunii octombrie.

Cluj-Napoca rămâne printre cele mai căutate destinaţii de toamnă

Iar asta nu e tot. Pe lângă vacanţa şcolară, mulţi turişti au fost încurajaţi şi de temperaturile calde din această perioadă, care au favorizat drumeţiile, picnicurile, ieşirile în natură. Cifrele Travelminit.ro arată că cele mai căutate destinaţii de toamnă rămân Braşovul, Sovata, Sibiul şi Cluj-Napoca, opţiuni alese frecvent de români pentru acest sezon, în care foarte populare sunt şi city break-urile.

Potrivit Travelminit.ro, cei mai mulţi români (43% dintre respondenţi) spun că vor petrece un sejur de două nopţi în timpul minivacanţei. 22% dintre ei merg pe varianta unei singure nopţi de cazare, 20% vor trei nopţi, 9% vor petrece patru nopţi, în timp ce restul procentelor se împart între cei care au alte opţiuni.

La capitolul preţuri, tarifele nu diferă faţă de cele practicate de regulă în acest sezon: preţul mediu pe noaptea de cazare pentru o familie cu un copil e de 417 lei, în timp ce preţul mediu pe noaptea de cazare pentru o familie cu doi copii e de 481 de lei.

Cele mai scumpe destinații de Halloween

Cele mai scumpe destinaţii ale momentului sunt Braşovul, cu preţul mediu de 368 de lei (pentru două persoane/noapte), Băile Felix, cu preţul mediu de 295 de lei (pentru două persoane/noapte) şi Sovata, cu preţul mediu de 256 de lei (pentru două persoane/noapte). Pentru cei care au un buget restrâns, există opţiuni la tarife prietenoase: Odorheiu Secuiesc şi Buşteni, cu preţul mediu de 100 de lei (pentru două persoane/noapte), Târgu Mureş, cu preţul mediu de 102 lei (pentru două persoane/noapte), Iaşi, cu preţul mediu de 109 lei (pentru două persoane/noapte) şi Câmpulung Moldovenesc, cu preţul mediu de 111 lei (pentru două persoane/noapte). În ceea ce priveşte tipul unităţii de cazare, procentele se împart în mod egal între hoteluri şi pensiuni.

„Vacanţa copiilor este o ocazie bună de călătorie pentru turiştii noştri: preţurile se menţin la nivelul celor obişnuite în acest sezon, iar hotelierii au locuri disponibile şi pregătesc numeroase oferte de familie. În plus, anul acesta, vacanţa coincide şi cu Halloweenul, o sărbătoare care nu ne aparţine, dar care aduce bucurie pe chipurile celor mici, care adoră să se costumeze şi să sculpteze dovleci, acesta fiind şi motivul pentru care a început să fie sărbătorită şi în ţara noastră. În multe locuri din România vor fi organizate evenimente şi petreceri de Halloween, deci e un prilej numai bun pentru ca turiştii să profite de o scurtă vacanţă", spune Rita Szilveszter, marketing manager.

Românii și Halloween-ul. Ce cred aceștia despre sărbătoare

Având în vedere că anul acesta vacanţa copiilor se sincronizează cu Halloweenul, agenția de turism din Cluj-Napoca a analizat şi opinia românilor cu privire la această sărbătoare: 27% dintre ei sunt de părere că nu ar trebui promovat în România, 20% spun că nu avem nevoie de tradiţii noi, 30% nu au o părere specifică pe această temă, în timp ce 23% consideră că Halloweenul e o sărbătoare simpatică.

De asemenea, mulţi hotelieri au început să decoreze în spiritul sezonului, încercând să se conformeze trendurilor actuale, şi să organizeze diferite activităţi de Halloween, cu care 27% dintre respondenţii la chestionar sunt de acord, considerând că ar fi un plus pentru unităţile de cazare. Printre activităţile de familie preferate de Halloween se numără: sculptatul unui dovleac, decorarea casei, face painting, vizionarea unor filme sau animaţii tematice.

Comenteaza