Clauze minime obligatorii impuse pe piaţa construcţiilor

Clauze minime obligatorii impuse pe piaţa construcţiilor
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică propunerile de condiţii speciale de contract agreate de Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC). Condiţiile contractuale sunt recunoscute la nivel global, fiind cele care asigură premisele unei bune derulări a contractelor încheiate în domeniul construcţiilor.

"În trecut, România a avut transpuse în legislaţia naţională condiţiile speciale de contract agreate de FIDIC, care reprezentau clauze minimale obligatorii, însă actul normativ care le implementa a fost abrogat fără o minimă justificare pertinentă în mai 2009, fapt care a creat confuzie în rândul antreprenorilor şi în rândul beneficiarilor şi, implicit, a dus la aplicarea de corecţii financiare de către Comisia Europeană din cauza problemelor apărute în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Din această cauză, acum suntem obligaţi să îndreptăm greşelile din trecut pentru a permite buna implementare a proiectelor finanţate din bani publici. Reintroducerea condiţiilor speciale de contract FIDIC în legislaţia naţională creează un cadru partenerial echitabil pentru ambele părţi implicate - beneficiari şi antreprenori. Suplimentar, aceste clauze minimale obligatorii creează un cadru uniform de înţelegere şi pentru implementarea şi verificarea implementării acestor contracte. Din aceste motive, reintroducerea în legislaţia naţională a acestui set de clauze contractuale minimale obligatorii va însemna un mare câştig pentru toţi cei implicaţi în implementarea proiectelor finanţate din bani publici, inclusiv fonduri UE, cu impact semnificativ în accelerarea absorbţiei fondurilor europene", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Pentru a putea transpune în legislaţia naţională condiţiile speciale de contract FIDIC, MFE a avut în ultimele luni consultări cu toţi actorii implicaţi: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, ANRMAP, beneficiari, asociaţii profesionale ale constructorilor. Instituţia aşteaptă opinii pe marginea documentelor publicate până la 25 august.

Etichete
Comenteaza