Cine vrea să modernizeze baza aeriană de la Câmpia Turzii. MApN pune la bătaie 90 de milioane de euro
- Scris de Ziua de Cluj
- 21 Mar 2025, 13:28
- Economie
- Ascultă știrea

Ministerul Apărării Naționale a primit cinci oferte la licitația în valoare de aproape o jumătate de miliard de lei pentru modernizarea și extinderea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii.
Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02444 Sibiu, a primit cinci oferte la licitația privind „REALIZARE INFRASTRUCTURĂ- ZONĂ OPERAȚIONALĂ ÎN CAZARMA 1833 CÂMPIA TURZII”,EXECUȚIE FAZA II"
Potrivit datelor din SEAP, citate de economica.net, cei cinci ofertanți sunt:
1. PORR Construct;
2. Asocierea LEVIATAN DESIGN (Leader), MITHRAS BUILD,UBITECH CONSTRUCȚII SRL, COPRAAG ENTREPRENEUR, CONFIND;
3. Asocierea CONSTRUCTII ERBASU (Leader), CONCELEX, FRASINUL;
4. Asocierea STRABAG (Leader), ACI CLUJ;
5. Asocierea CON-A OPERATIONS (Leader), UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT.
Contractul de modernizare pentru aerodromul militar de la Cluj este estimat la 446 de milioane de lei și are finanțare din fonduri bugetare și o durată de peste opt ani.
Proiectul de îmbunătăţire a posibilităţilor de operare pe Aerodromul Câmpia Turzii vizează realizarea în zona acestuia a facilităţilor minime necesare operării în condiţii de siguranţă a unei escadrile dotată cu aeronave de luptă multirol şi dezvoltarea facilităţilor existente pentru asigurarea sprijinului logistic necesar.
Prin realizarea obiectivul de investiţie imobiliară se va asigura dezvoltarea infrastructurii existente şi aducerea acesteia într-o configuraţie care să corespundă standardelor actuale, toate elementele de infrastructură existente la această dată, urmând a fi integrate în noul proiect, cât și realizarea de construcții noi care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi.
Specificațiile tehnice pentru execuția lucrărilor sunt anexe la caietul de sarcini, clasificat „SECRET DE SERVICIU” si se vor transmite in etapa a II-a numai candidaţilor calificaţi şi selectaţi în prima etapă, se mai arată în anunțul din SEAP.
În primăvara anului 2020, Ministerul Apărării prin Unitatea Militară 02523 a lansat o licitație pentru „REALIZARE INFRASTRUCTURĂ – ZONĂ OPERAȚIONALĂ –ÎN CAZARMA 1833 CÂMPIA TURZII” faza I, contract clasificat SECRET DE SERVICIU. În cadrul acestei proceduri, a fost atribuit în iulie 2021 un contract de circa 493 milioane de lei asocierii conduse de Leviatan Design.
Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” este una de importanță strategică nu doar pentru Armata Română, ci și pentru NATO. Aici sunt operate 15 aeronave multirol F-16, utilizate în special pentru misiuni de poliție aeriană, sub comandă NATO și au loc periodic exerciții sub egida alianței nord-atlantice.
Tot la baza aeriană de la Câmpia Turzii funcționează, de mai mulți ani, o structură a armatei SUA, echipată cu aeronave fără pilot MQ-9 Reaper.
Dronele MQ-9 Reaper sunt vehicule aeriene fără pilot capabile să efectueze misiuni de zbor comandate de la distanță sau autonome.