Cine vrea să închirieze spaţiile comerciale din centrul Clujului şi cum se justifică chiriile astronomice

Cine vrea să închirieze spaţiile comerciale din centrul Clujului şi cum se justifică chiriile astronomice
| Foto: Primăria Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca există un interes crescut pentru deschiderea de noi afaceri, însă puține construcții care au fost gândite și pentru spații comerciale. Aşa se justifică și chiriile astronomice percepute în zona centrală a oraşului. 

Centru, Mărăști și Mănăștur sunt în acest moment cele mai căutate zone pentru spațiile comerciale, pentru deschiderea de noi afaceri în domenii precum servicii de alimentație publică, comerț cu amănuntul, show room-uri, săli de jocuri și farmacii.

„Piața comercială din Cluj-Napoca nu stă foarte bine la ofertele de spații comerciale, dat fiind faptul că indiferent dacă vorbim de centru sau cartierele vechi, sunt foarte puține construcții care au fost gândite și pentru spații comerciale. Multe companii și francize au standarde de dimensiuni, care se impun în căutările spațiilor, și sunt nevoite să se adapteze la piața comercială din Cluj-Napoca, ce nu este foarte ofertantă la acest capitol”, a declarat Paul Maluczan, reprezentat Blitz Imobiliare. 

Oferta scăzută dă tonul și unui efect secundar, anume prețurile ridicate.

 „Cererea este considerabil mai mare decât oferta în Cluj. Din păcate, zona centrală este extrem de mică în comparație cu cererea care există pe această zonă, de aceea și prețurile sunt extrem de ridicate. Mai mult, unele afaceri își găsesc cu greu spații pe măsură, datorită legislației în vigoare. Aceasta este extrem de strictă și modificată față de anii precedenți”, a explicat Andra Pop, senior broker Blitz Imobiliare. 

Problemele esențiale țin de adaptabilitatea spațiilor pentru domeniul de activitate – chiriașii nu își pot adapta spațiile conform cerințelor organelor de stat abilitate în a oferi autorizații de funcționare.

"Astăzi, orice activitate conform codului CAEN trebuie să funcționeze într-un spațiu, care, în funcție de destinația din cartea funciară, se poate implementa sau nu. Dat fiind modificările legislației pentru autorizarea spațiilor comerciale, perioada de obținere a documentațiilor poate ajunge și până la un an. Vorbim aici de domeniul hoteluri, restaurante, catering, care se află în topul cererilor pentru spații și care este cel mai complex de autorizat. Activitățile de comerț cu ridicata sau amănuntul pot fi implementate mult mai ușor, fiind necesar ca spațiul să respecte minimul impus de lege", conchide Paul Maluczan. 

Experţii imobiliari susţin că este necesar ca România să se alinieze la cerințele Uniunii Europene din punctul de vedere al legislației, însă implementarea lor va fi realizată într-o piață care nu a fost gândită pentru aceasta. 

Cine vrea să deschidă noi afaceri la Cluj

Proprietarii de afaceri sunt în general persoane care vin cu noi concepte în piață indiferent de domeniu, care dispun de venituri proprii, reprezintă companii mari sau au accesat fonduri europene. Nu în ultimul rând, deținătorii de francize implementează la Cluj proiecte cu succes în alte orașe.

„Chiriașii trebuie să aibă în vedere alegerea zonei potrivite pentru domeniul lor de activitate. În multe cazuri, din dorința găsirii unui spațiu cât mai repede, aleg zone care nu îi avantajează. Poate că au timp limită pentru găsire, conform condițiilor fondurilor europene accesate, dar poate doar din dorința de a da cât mai repede drumul la treabă. Apoi se lovesc de alte probleme, cele de autorizare și legislație, care sunt cel mai des întâlnite. Proprietarii, în schimb, nu au așa multe probleme. Dacă au un spațiu bun, nu există să nu îl închirieze în cel mai rapid timp posibil. Desigur, acest lucru este valabil când cerințele lor financiare sunt și realiste”, punctează Andra Pop.
Comenteaza