Cine scoate România din criză

Cine scoate România din criză
Perspectivele economice favorabile sau reducerea dobânzii de referinţă nu se vor resimţi şi pe piaţa muncii în acest an, conform analiştilor financiari clujeni.

Produsul intern brut va creşte cu 1,8%, exporturile se vor majora cu 6,4% în acest an, inflaţia va coborî până la 2,9% în septembrie, însă şomajul fi şi mai mare şi va afecta cel mai mult tinerii, potrivit estimărilor companiei de intermediere financiară Broker Cluj.

Scenariul pe 3-6 luni pentru România relevă faptul că produsul intern brut (PIB) ar putea să crească în 2013 cu 1,8% (previziunile iniţiale indicau un ritm de evoluţie de 1,4% an/an). Surpriza pozitivă provine, potrivit Broker, din sfera cererii externe nete, pe fondul dinamicii exporturilor (s-ar putea majora cu 6,4% an/an în 2013, în timp ce importurile ar putea să urce cu 2,1% an/an). Scenariul de accelerare a exporturilor este susţinut de semnalele de stabilizare a climatului din zona euro (principalul partener economic al ţării noastre), de evoluţiile cursului leului sau de concretizarea graduală a potenţialului de export către ţările non-Uniune Europeană. „Semnalele pozitive din sfera exporturilor, coroborate cu noul ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară, se vor reflecta pozitiv pentru investiţiile în economia internă. Noul scenariu exprimă perspective nefavorabile pentru evoluţia consumului privat în 2013. România a ieşit din procedura de deficit excesiv, costul finanţării statului s-a diminuat comparativ cu începutul anului, însă situaţia finanţelor publice se menţine fragilă. Pentru piaţa forţei de muncă mă aştept la o deteriorare a climatului în acest an, pe fondul evoluţiei nefavorabile a investiţiilor în prima jumătate a anului. Scenariul prevede o majorare a ratei şomajului la 7,3% (medie anuală) în 2013, de la 7% în 2012", consideră analistul Andrei Rădulescu.

Studiul Broker relevă faptul că presiunile inflaţioniste s-ar putea tempera în a doua jumătate a anului, iar inflaţia ar putea atinge un minim de 2,9% an/an în septembrie, în contextul încorporării unui an agricol bun, şi la 3,3% an/an în decembrie. „Mă aştept la cel puţin încă o reducere cu 0,25% a dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României (BNR) în cele trei şedinţe de politică monetară programate până la finalul anului. BNR este pregătită să reducă dobânda până la 4,25% în primăvara lui 2014, însă momentul acestor decizii este condiţionat de stabilitatea preţurilor şi de stabilitatea financiară", a menţionat Rădulescu.

Puţine bune, multe rele

Producţia industrială a crescut pentru a şasea lună consecutiv în aprilie, remarcându-se ramura prelucrătoare.

Comenzile noi în industrie s-au majorat în mai, îndeosebi la bunurile de capital

Evoluţia producţiei industriale şi a comenzilor exprimă premise de continuare a momentului bun traversat de industria internă.

Volumul lucrărilor de construcţii s-a contractat 10,1% an/an în aprilie, evoluţie determinată de declinul construcţiilor noi şi al lucrărilor de reparaţii capitale

Comerţul cu amănuntul a scăzut cu 4,4% an/an în mai, prin declinul cererii de bunuri nealimentare şi de carburanţi (climat dificil pentru populaţie şi companii)

Consumul guvernamental s-a diminuat în primele cinci luni.

Cheltuielile publice au crescut cu doar 3,4% an/an (în termeni nominali), ritm
inferior inflaţiei, la 87,6 miliarde de lei.

Numărul de şomeri s-a majorat cu 8.000 comparativ cu aprilie, la 720.000. Rata şomajului a crescut la 7,5%, nivelul maxim de la finele lui 2011. Tineretul este cea mai afectată categorie, cu o rată de 23% în martie, conform Eurostat.

Economia României (trim. I 2012 / 2013)

PIB a urcat cu 2,2%
Exporturile s-au majorat cu 9,1%
Importurile au scăzut cu 0,1%
Consumul privat s-a diminuat cu 0,3%
Investiţiile au coborât cu 5,4%
Consumul public s-a contractat cu 0,1%

Date economice (ian. - apr. 2012 / 2013)

Exporturi 15,7 mld. euro (+7,2%)
Importuri 17,3 mld. euro (+0,5%)
Balanţă comercială -1,7 mld. euro (-37%)

Sursa: Institutul Naţional de Statistică

 

 

Etichete
Comenteaza