Cine face angajări în Cluj la început de an

Cine face angajări în Cluj la început de an
O companie din domeniul producţiei, cu spaţii în Cluj-Napoca şi Dej, şi un call center au anunţat cele mai multe locuri de muncă disponibile în această perioadă.

Anul începe fără mari noi investitori în judeţ, iar în sectorul serviciilor marile speranţe pentru Cluj vin din tehnologia informaţiei.

Producătorul japonez din domeniul automotive Fujikura angajează 100 de persoane, pentru unităţile din Cluj-Napoca şi Dej, potrivit datelor transmise Agenţiei Judeţeane pentru Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). Un call center cu sediu în Cluj-Napoca se extinde şi are nevoie de 80 de persoane. Totuşi, anul începe fără mari angajatori în listele AJOFM. Chiar în cazul în care un investitor important ar lua decizia de instalare la Cluj în 2014, efectele pe piaţa forţei de muncă se vor vedea abia în 2015-2016, a explicat directorul AJOFM, Daniel Don. „Când vine un mare agent economic se ştie din timp şi procesul durează o perioadă îndelungată. O companie din categoria marilor investitori caută spaţiu, "sapă" din timp, plăteşte studii de piaţă. Putem să ne uităm la cazul Tetarom III: Nokia a plecat în 2011. Suntem în 2014. A durat aproape trei ani pentru ca Bosch şi De'Longhi (producători din parcul industrial de la Jucu) să se instaleze. Anul acesta vor fi disponibile locuri de muncă la marile companii deja existente în Cluj sau cele apărute în urma deschiderii unor mici afaceri", a completat Don.

Alături de puţinii mari investitori instalaţi în anii recenţi la Cluj, în parcul industrial Tetarom III, ca Bosch (activităţi de producţie şi cercetare) şi De'Longhi (care au anunţat că vor continua angajările în 2014), alte câteva companii din domeniul producţiei ar urma să se extindă în zone industriale din judeţ. Una dintre ele îşi creşte capacitatea de producţie în parcul industrial privat Arc Parc Dej, unde operează şi Fujikura. În această perioadă se află în derulare lucrările pentru noile spaţii ale suedezilor de la Trelleborg Automotive, societate care îşi desfăşoară activitatea în parcul industrial din Dej din 2007. Compania a reuşit să obţină recent şi un consistent ajutor de stat pentru noua investiţie, aşa că a dat drumul lucrărilor de extindere, plănuite de mai mulţi ani. Potrivit datelor publice, Trelleborg se va extinde în acest an construind o nouă hală de producţie de piese antivibraţie pentru autovehicule, iar investiţia totală se va ridica la 16 milioane de euro.

Compania a primit 5,4 milioane de euro din partea Guvernului României. Investiţia va crea 284 noi locuri de muncă, ducând numărul de angajaţi la 585, potrivit informaţiilor anunţate. În vecinătate, Fujikura a închiriat integral o hală de 4.700 mp, ridicată printr-un proiect pe fonduri europene a Arc Parc. Grupul mai are o unitate de producţie în Dej şi o alta în Cluj-Napoca şi a ocupat întreaga hală din Arc Parc, pentru partea de cablaje. La jumătatea anului trecut, compania avea 1.500 de angajaţi în Dej (în ambele locaţii) şi încă 1.600 în Cluj-Napoca, conform datelor oferite de companie. Pe segmentul serviciilor, sectorul IT se anunţă ca unul generator de activitate şi locuri de muncă. Potrivit conducerii clusterului Cluj IT, companiile din domeniu vor lansa în 2014 mai multe posturi decât în 2013. De altfel, dezvoltatorii de clădiri de birouri spun că mare parte din spaţii vor fi ocupate de grupuri active în acest sector.

Totuşi, nicio companie care construieşte centre de afaceri nu a anunţat deocamdată un investitor nou care să intre cu birouri pe piaţa de la Cluj. „Nevoia foarte mare şi stringentă de spaţii vine în acest moment pentru extinderi, la Cluj. În Timişoara am văzut firme nou intrate, am avut 2-3 nume noi, la Cluj a fost vorba mai degrabă de consolidarea celor existente. Dar nu aş fi surprins să vedem companii noi şi la Cluj în 2014. Clujul are acum o dinamică foarte bună, e surprinzător câte firme au planuri de extindere", declara omul de afaceri Ovidiu Şandor, partener de proiect în dezvoltarea centrului de afaceri The Office, dar şi într-un proiect de birouri în Timişoara. Dezvoltatorii spun că interesul manifestat pentru Cluj provine din partea companiilor multinaţionale, cu precădere din sectorul IT/C sau a firmelor de engineering deja prezente aici, dar şi din sfera operatorilor de servicii.

Comenteaza