Chinezii, interesaţi de licitaţia pentru autobuzele electrice de la Cluj

Chinezii, interesaţi de licitaţia pentru autobuzele electrice de la Cluj
Zhongtong, una dintre cele mai importante companii de autobuze din China, interesată să furnizeze autobuze electrice pentru parcul auto al RATUC. De asemenea, în România, afaceriştii din China ar putea investi 8 milioane de dolari în construcţia unui parc fotovoltaic.

Investitorii chinezi vor oferta municipalitatea din Cluj-Napoca pentru achiziţionarea autobuzelor electrice. Demersul are loc în contextul primei vizite oficiale a unei delegaţii din provincia chineză Shandong la Cluj, la invitaţia comună a Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, derulată ieri.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, una din cele mai importante companii de autobuze din China va participa, în această vară, la licitaţia pentru achiziţia autobuzelor electrice destinate călătorilor din Cluj-Napoca.

Compania de autobuze Zhongtong, din provincia chineză Shangdong, şi-a manifestat interesul de a vinde autobuze electrice pentru modernizarea parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban de Călători (RATUC) Cluj-Napoca.

"Ne bucurăm să fim la Cluj şi să ne întâlnim cu partenerii noştri români. Compania este a patra din China şi este specializată în fabricarea autobuzelor. Avem capacitatea de a produce între 3.000 şi 30.000 de autobuze pe an, iar specialitatea noastră sunt şi autobuzele electrice şi hibride", a explicat Zhou Yuhui, directorul adjunct al Centrului Tehnic al companiei de autobuze Zhongtong Bus & Holding, în timpul discuţiilor avute ieri la Prefectură.


"A fost o primă discuţie şi am fost surprins plăcut că investitorii chinezi erau în temă şi doreau detalii tehnice despre ce ne dorim de la autobuzele electrice, pentru că ei nu aveau o descriere completă a proiectului nostru. Azi (Ieri - n.r.) am avut o primă discuţie, în care le-am prezentat, în engleză, firma precum şi proiectele pe care le avem în derulare şi mijloacele noastre de transport în comun şi le-am oferit un CD cu prezentarea", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul RATUC, Radu Neag.

Licitaţia pentru achiziţionarea celor 10 - 15 autobuze electrice care vor circula pe drumurile din Cluj-Napoca se va derula în această vară. Mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca vor putea fi achiziţionate cu bani de la Guvernul Elveţiei. "La ora actuală derulăm acest proiect, alături de partenerii noştri din Elveţia, iar licitaţia se va ţine peste câteva luni. Noi suntem deschişi oricărei colaborări cu investitori care vor depune o ofertă care să îmbine costurile şi detaliile tehnice pe care le cerem", a subliniat Neag. Municipalitatea doreşte să achiziţioneze 10 - 15 autobuze electrice care să aibă autonomie de 200 de kilometri şi să funcţioneze pe bază de baterii speciale, care se încarcă o dată la 24 de ore.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, afaceriştii chinezi sunt interesaţi şi de crearea celor două staţii de alimentare a autobuzelor electrice pe bază de panouri fotovoltaice.

Oamenii de afaceri din China au fost invitaţi să investească în combinatul de celuloză şi hârtie de la Dej şi li s-au prezentat oportunităţile de afaceri de la Mechel Câmpia Turzii. "O posibilă investiţie chineză la Someş Dej ar fi binevenită, cu atât mai mult cu cât există o tradiţie de 15 ani în ceea ce priveşte colaborarea româno-chineză în domeniul celulozei şi hârtiei", a explicat pentru ZIUA de CLUJ, directorul Someş Dej, Gheorghe Benea.

Delegaţia chineză e formată din 8 oficiali şi oameni de afaceri din domeniul construcţiilor de maşini, utilaje agricole şi componente electrice. "Ne bucurăm că au sosit partenerii noştri chinezi, pe care îi ducem şi la Câmpia Turzii pentru că acolo este un potenţial extraordinar al forţei de muncă", a explicat prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan.

Afaceriştii chinezi s-au arătat să investească şi într-un parc fotovoltaic de 6 hectare în Alexandria. Investiţia s-ar ridica la peste 8 milioane de dolari. "Noi am purtat discuţii pentru crearea parcului fotovoltaic de 6 hectare în cea mai bine iradiată zonă din România, în Alexandria. Vrem să deschidem parcul în acest an", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, omul de afaceri Tiberiu Vişa, managerul Romsystems Energy.

 

Comenteaza