Cercetătorii UBB împreună cu NTT DATA Romania au realizat o analiză complexă a strategiilor de recrutare, retenție și dezvoltare a „talentelor digitale”

Cercetătorii UBB împreună cu NTT DATA Romania au realizat o analiză complexă a strategiilor de recrutare, retenție și dezvoltare a „talentelor digitale”
| Foto: Morphoza

Procesele organizaționale bazate tot mai mult pe automatizare, precum și transferul acestora în ,,online” au condus la o atenție sporită pentru înțelegerea angajaților, care proiectează și gestionează aceste procese, transmite UBB prin intermediul unui comunicat.

Pornind de la un proiect de cercetare derulat în parteneriat cu NTT DATA Romania și în colaborare cu Universitatea din Vaasa în Finlanda, echipa de cercetători formată din dr. Sorin Dan (Universitatea din Vaasa, top 200+), lect. univ. dr. Diana Ivana (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, UBB), conf. univ. dr. Monica Zaharie (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea AFacerilor, UBB), dr. Daniel Metz (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea AFacerilor, UBB, NTT DATA Romania) şi prof. univ. dr. Mihaela Drăgan (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea AFacerilor, UBB) au oferit în volumul ,,Digital Talent Mangement: Insights from the Information Technology and Communication Industry” (editura Palgrave Macmillan) o analiză complexă a strategiilor de recrutare, retenție și dezvoltare a talentelor digitale, care îi subliniază unicitatea și oferă câteva perspective cheie asupra modului de gestionare eficientă a acestor angajați.

Deşi sunt derulate numeroase studii cu privire la impactul practicilor de management al talentelor în organizații, există în continuare o carență cu privire la modul în care aceste practici sunt percepute și dezvoltate în industria IT.

În primul rand, autorii au identificat și definit conceptul de ,,management al talentelor digitale”, important pentru integrarea caracteristicilor distinctive ale acestor angajați în strategiile și practicile organizaționale de management al talentelor din industria IT.

Printre caracteristicile specifice talentelor digitale se regăsesc: interesul constant pentru dezvoltarea profesională datorat dinamicii cu care tehnologia se dezvoltă; necesitatea dezvoltării abilitaților de management, nu doar a celor tehnice; orientarea spre statut social; mobilitate și autonomie de lucru crescută; atenție pentru condițiile de muncă; orientare spre performanță, identificare cu rolul deținut; satisfacție la locul de muncă şi wellbeing; precum și căutarea unui angajament organizațional.

Cercetarea mai urmărește prin date empirice rezultate şi din peste 50 de interviuri cu dezvoltatori software și manageri din industria IT, elaborarea strategiilor de atragere, motivație și dezvoltarea a talenteor digitale în contextul unei industrii dinamice.

Din perspectivă practică, cercetarea oferă o analiză reală a modului în care aceste talente digitale percep strategiile existente de management al talentelor, ilustrând și din punct de vedere managerial provocările și oportunitățile elaborării unor strategii practice de retenție a acestor angajați.

Totodată, cercetarea analizează impactul pe care contextul COVID-19 îl are asupra practicilor din acest sector și care pot avea implicații pe termen lung și chiar schimba definitiv unele strategii.

Printre practicile de succes pentru atragerea, retenția și dezvoltarea talentelor digitale se regăsesc: organizarea unor parteneriate cu instituții tehnice și universități; existența unui employer branding puternic al companiei; asigurarea unui proces de recrutare transparent, rapid şi apreciativ pentru candidați; crearea unui contract psihologic pozitiv prin intermediul recruterilor și a instrumentelor adecvate de atragere a talentelor digitale; oportunități de dezvoltare (pentru colegi interni, nu doar pentru ,,new joiners”), care să reflecte noile trenduri, inclusiv inteligența artificială și moduri agile de lucru; evaluarea performanței care este centrată pe învățare și dezvoltare; un management de calitate bazat pe încredere şi respect reciproc; proiecte interesante; scheme de bonusare şi recompensare; work-life balance; empowerment; responsabilitate și autonomie în muncă; precum și atenție sporită pentru wellbeing în perioade de incertitudine.

Astfel, cercetarea oferă recomandări practice cu privire la modul în care companiile din industria IT pot adapta propriile strategii în acord cu caracteristicile talentelor digitale, strategii care reprezintă fundamentul dezvoltării și evoluția unei companii pe termen mediu și îndelungat.

Comenteaza