Cemacon Cluj, încetinită de pandemie. "Am trecut cu bine de starea de urgență"

Cemacon Cluj, încetinită de pandemie. "Am trecut cu bine de starea de urgență"

Producătorul de cărămizi cu sediu în Cluj și fabrică în Sălaj și-a redus afacerile cu 13% în anul apariției pandemiei, conform raportului financiar trimis Bursei de Valori București (BVB). 

Producătorul de materiale de construcţii a ajuns la 125 de milioane de lei cifră de afaceri în 2020, după o scădere de 13% compa­rativ cu 2019, pe fondul problemelor aduse de pandemie, specifică raportul Cemacom. Profitabilitatea operaţională a fost cu 20% mai mică, în condiţiile în care 2019 fusese vârf de ciclu economic pentru companie, cu rezultate-record.

„Anul 2020 a fost incontestabil marcat de pandemie și de efectele acesteia. Decizia noastră a fost să nu oprim activitatea, ci să profităm de această acalmie temporară pentru derularea unor lucrări de mentenanţă la fabrici, necesare pentru creşterea performanţelor de producţie.

După perioada de stare de urgență din aprilie-mai, la Cemacon, în ciuda incertitudinilor pricinuite de evoluția pandemiei, am menținut obiectivele la un nivel ambițios. Realitatea din sectorul construcțiilor rezidențiale ne-a susținut pentru că, mai ales în trimestrul 3, piață de zidarii a performat la nivele de cerere ridicată. 

Profitabilitatea operațională, care nu a mai beneficiat de evenimente unice pozitive, a fost cu 20%  inferioară, în condițiile în care 2019 a fost un vârf de ciclu economic cu rezultate financiare de nivel record. Cifra de afaceri anuală a coborât cu 13% faţă de 2019, însă, considerând perioada de urgenţă din aprilie-mai, performanţa a fost una pozitivă“, a transmis directorul general, Liviu Stoleru.

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl au transferat pachetul de 73% pe care îl aveau la Cemacon de la Dedeman la Pavăl Holding, vehicul de investiţii financiare controlat tot de cei doi frați. Pavăl Holding deţine 74,5% din Cemacon, iar PIF Industrial, companie controlată tot de fraţii Pavăl, are 16,68%.

Cemacon este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc și liderul pieței de blocuri ceramice din Transilvania. Compania operează trei mari capacități de producție situate în Sălaj și a trecut în ultimii ani printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare, BCR. Aceasta și-a mutat sediul din Sălaj în Cluj.

Comenteaza