Cele mai bune oferte de Paşte din pieţele Clujului
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:53
- Economie
- Ascultă știrea
Micii comercianţi din pieţele agroalimentare clujene au intrat în febra vânzărilor de Paşte. Deşi spun că oamenii nu se mai înghesuie ca în anii trecuţi la produsele lor, comercianţii fac tot posibilul să vină cu o ofertă de produse cât mai bogată.
Puţin mai strâmtoraţi decât în anii trecuţi, oamenii se străduie, cu preţul unui efort suplimentar şi al unor drumuri mai lungi, să găsească produsele cele mai ieftine pentru masa de Paşte, la o calitate cât mai bună.
“Vin oamenii de departe, din Mărăşti, din Mănăştur, pentru o diferenţă de doi lei. Mai ales pensionarii. Acum contează şi sumele astea, mărunte. Oricum, nu mai vin ca în alţi ani. Anul trecut, la prânz nu mai aveam marfă. Oamenii preţuiesc acum şi banii mărunţi”, spune un vânzător de carne de miel din Piaţa Mihai Viteazul. Cel mai căutat produs din această perioadă, carnea de miel, se dovedeşte a fi o adevărată raritate. în pieţele din cartiere, deşi este mai ieftină, se vinde toată până la ora 10.00. Singura piaţă aprovizionată întreaga zi este Mihai Viteazul, unde kilogramul ajunge la 25 de lei.
Pentru a face economii, trebuie să ajungi la prima oră în piaţă, preferabil la cea din Mănăştur, unde sunt cele mai mici preţuri. Kilogramul de carne de miel este 23 de lei în Piaţa Flora. Şi la alte produse preţurile sunt cu 0,50 bani - 1 leu mai mici decât în celelalte spaţii comerciale. Carnea de pui se vinde la Cluj-Napoca între 16 şi 17,5 lei kilogramul. Cele mai mici preţuri sunt în Piaţa Hermes, unde kilogramul de piept de pui dezosat se vinde cu 16,99 lei. La ouă, cea mai bună ofertă este în Mănăştur, unde acestea se comercializează cu 45 bani/ bucata, cele mai mari preţuri fiind în Mărăşti – 60 bani/ bucata. “Nu mai cumpără lumea. Nu mai vin oamenii ca în trecut. Se vede că nu au bani. în trecut, aici coada era până afară. Acum stau cu ele pe tarabă. Nu vine mai nimeni”, spune un comerciant din Piaţa Hermes.
Cele mai bune preţuri şi cea mai bogată ofertă în privinţa legumelor se găsesc în Piaţa Mihai Viteazul. Legătura proaspătă de ceapă, usturoi sau ridichi se vinde cu 1,5 lei, iar salata, morcovii şi varza, la 2,5 lei/kg. Cei care nu sunt pasionaţi de gătit sau nu au timp de stat în bucătărie nu ar trebui să vină la piaţă după drob, cozonaci, pască sau alte produse gata preparate. Singura şansă o mai au, dacă nu au fost deja golite rafturile, la marile magazine. Cum masa de Paşte nu merge fără un pahar de vin, cele mai multe crame din oraş au pregătit deja o ofertă foarte bogată, la preţuri care încep, în general, de la 12 lei pentru cele autohtone şi de la 15 lei pentru vinurile de import.


