Ce probleme întâmpină cei care vor bani europeni în Cluj şi cum jupoaie beneficiarii firmele de consultanţă

Ce probleme întâmpină cei care vor bani europeni în Cluj şi cum jupoaie beneficiarii firmele de consultanţă
Calitatea scăzută a aplicanţilor, dosare de finanţare incomplete sau prost întocmite, dar şi alegerea problematică a firmelor de consultanţă. Sunt câteva dintre problemele găsite de reprezentanţii Organismelor Intermediare din Cluj când se întâlnesc cu potenţialii beneficiari.

"Contractele încheiate între firmele de consultanţă şi aplicanţi favorizează prima categorie", arată o evidenţă a Instituţiei Prefectului Cluj publicată astăzi. "Acestea percep sume de bani pentru care nu asigură nici livrarea serviciul contractat, nici calitatea acestuia. Serviciile pentru consultanţă sunt achitate chiar dacă dosarul nu trece, de multe ori, de faza de evaluare iar cuantumul serviciilor de consultanţă ajunge la 10% din valoarea proiectului".

În plus, arată raportul, firmele de consultanţă nu se implică până la capăt în proiecte. "Implicarea consultanţilor este limitată în cele mai dese cazuri la depunerea cererii şi nu continuă şi în perioada de implementare", arată raportul. Mai mult, serviciile de consultanţă se contractează în urma unei proceduri de achiziţie unde, de regulă, intră în competiţie firme mari. "Aceste firme lucrează cu personal fără experienţă aparţinând altor firme fără experienţă în domeniu", subliniază raportul Instituţiei Prefectului. În plus, activitatea de consultant nu este nomenclaturizată şi prin urmare nu pot fi impuse restricţii pentru desfăşurarea acestei activităţi.

Comenteaza