Cazinoul e funcţional în 14 zile FOTO / VIDEO

Cazinoul e funcţional în 14 zile FOTO / VIDEO
Gradul de execuţie a lucrărilor a ajuns la 95%. Parcul central cosmetizat, tuns şi cu alei betonate, dar mascate cu piatră sfărâmată şi cazinoul renovat vor fi inaugurate în curând.

5% a mai rămas de executat din lucrările la cele două obiective, au anunţat reprezentanţii municipalităţii. Timpul estimat până la tăierea panglicii în parcul central este de două săptămâni, susţine primarul interimar al Clujului, Radu Moisin.

La o lună de la precedenta vizită oficială de şantier, lucrările la obiectivele parc central - cazinou au sărit de la 80 la 95%, potrivit datelor primăriei. "În două săptămâni inaugurăm parcul central şi cazinoul. Săptămâna viitoare în comisia de specialitate a primăriei se vor discuta propunerile de tarife pentru închirierea spaţiului (fostului cazinou - n. red.). Ne-au contactat deja diverse firme care vor să facă evenimente speciale aici, recepţii, aşa că suntem siguri că va exista interes pentru organizarea de manifestări, chiar şi atunci când nu există evenimente oficiale. Evenimentele culturale vor avea prioritate şi avantaj la preţ", a menţionat Moisin.

Cu termenele de predare stabilite înainte de alegerile locale din 10 iunie, cazinoul restaurat şi parcul central refăcut ar urma să prindă Zilele Clujului, dar şi ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Termenul limită de două săptămâni nu e problemă pentru constructori, a confirmat Dorin Aşchilean, director general al ACI Cluj, antreprenor general al lucrărilor. "Terminăm şi mai repede, suntem acum la partea de finisaje. Joi am avut 136 de oameni în şantier. Din acest moment toate lucrările sunt uşoare, mai avem doar o etapă ceva mai delicată, dar şi de efect: de marţi instalăm lampadarele în faţa cazinoului", a menţionat Aşchilean.

Spaţiul larg în nuanţă cărămizie de la parterul vechiului cazinou, ce aduce cu arhitectura hotelului Continental, după cum amintesc arhitecţii, are acum mozaic pe pardoseală, în acord cu specificul epocii în care a fost clădit imobilul. La etaj, pasarela care leagă spaţiile de birouri de cele tehnice este instalată, dar nu a ajuns la forma finală: mai aşteaptă încă parapeţii de sticlă. "Am încercat să aducem vechiul cazinou la destinaţia sa iniţială, de loc de evenimente, dar şi la forma de atunci, de la sfârşitul sec. XIX, să reconstituim inclusiv decoraţiunile", a explicat arhitectul Adrian Borda, proiectantul responsabil cu renovarea imobilului.

Clădirea fostului cazinou include 600 mp de spaţii expoziţionale şi 22 de anexe, în suprafaţă de 250 mp. Proiectul include şi reamenajarea parcului central, unde lucrările de toaletare a arborilor şi noile alei largi au stârnit îngrijorările clujenilor în ultimele luni. "Într-adevăr, în iarnă parcul arăta cam rău, dar acum deja coronamentul copacilor s-a mai refăcut şi zona e din nou verde. Am avut noroc cu ploile din acest an", a constatat primarul interimar, la plimbarea prin parc.

"Aceste intervenţii erau necesare, având în vedere că parcul nu a mai fost curăţat de 40 de ani", completează Ovidiu Câmpean, supervizor al lucrărilor din partea primăriei. Contractul de reabilitare a clădirii cazinoului şi a parcului a fost evaluat la 7 milioane de euro (30 de milioane de lei), iar durata lucrărilor a fost estimată la 15 luni de la data semnării contractului. Cel mai mic preţ a fost propus în oferta ACI: 17,04 milioane de lei (4 milioane de euro). Oficialii administraţiei locale spun că până acum a fost plătit 83% din suma prevăzută în contractul cu ACI.

Febra inaugurărilor

Muncitorii nu sunt pe deplin convinşi că termenul estimat poate fi respectat cu exactitate şi cu lucrările finalizate, dar cazinoul poate arăta "aproape" gata. "Nu aţi mai văzut proiecte inaugurate de două-trei ori?", găsesc soluţia oamenii de pe şantier.

Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA

 

 

Comenteaza