Câți bani cheltuie părinții pe rechizite înainte de începerea școlii. Mulți sunt îngrijorați din cauza prețurilor mari

Câți bani cheltuie părinții pe rechizite înainte de începerea școlii. Mulți sunt îngrijorați din cauza prețurilor mari
| Foto: Arhivă/Fotografie ilustrativă

Aproape 60% dintre părinţi încearcă să se încadreze într-un buget de cel mult 500 de lei pentru rechizite, în contextul începerii noului an şcolar, relevă cel mai recent sondaj realizat pe o platformă de recrutare online.

Cercetarea Bestjobs arată, totodată, că peste 70% dintre respondenţi se gândesc la soluţii care să atenueze impactul cheltuielilor pentru şcoală asupra bugetului familiei. Astfel, 72% dintre cei preocupaţi de presiunile financiare au declarat că urmăresc ofertele de la magazine pentru produsele şcolare, 25% că vor folosi rechizite rămase din anii anteriori, iar 17% că se vor orienta către produse mai ieftine.

În plus, 10% apelează la economii şi 13% se vor împrumuta pentru diferenţele de bani necesari, iar alţi 23% au luat în calcul să solicite salariul în avans pentru a diminua impactul achiziţiilor asupra bugetului familiei.

Potrivit sursei citate, 38% dintre părinţi au afirmat că, anul acesta, au amânat cumpărăturile destinate şcolii, pe motiv că aşteaptă să se consulte cu învăţătorii sau profesorii pentru a şti exact care sunt nevoile, tot ca o măsură de a cheltui mai eficient.

„În contextul începutului de an şcolar, angajaţii care au copii contează pe faptul că angajatorul le va oferi flexibilitate, pentru a face cumpărăturile din această perioadă, dar şi pentru ce presupune naveta şcolară din timpul anului. Tocmai de aceea, căutările candidaţilor bestjobs din ultimele luni au scos în evidenţă preferinţa pentru joburile remote sau hibrid, nu doar din partea segmentului 18-24 de ani, ci şi din partea candidaţilor din intervalul de vârstă superior. Numai în luna august, au fost efectuate 35.000 de căutări după cuvântul cheie 'remote' şi peste 110.000 de aplicări la joburile care promovează munca de la distanţă", se menţionează în concluziile sondajului citat.

Comparativ cu anul trecut, doar 15% dintre părinţi au declarat că alocă un buget mai mare, în timp ce ceilalţi încearcă să micşoreze costurile sau să se încadreze într-o sumă similară. Totuşi, 40% se tem că vor depăşi bugetul alocat, 62% sunt îngrijoraţi din cauza preţurilor mai mari, iar 16% se gândesc că vor fi nevoiţi să facă compromisuri la calitatea produselor sau la aşteptările copiilor, pentru a reuşi să se ţină de planul iniţial.

Părinți îngrijorați de prețurile mari / Cum este împărțit bugetul pentru rechizite

Pe acest fond, 62% din totalul celor chestionaţi susţin că preţurile au crescut foarte mult faţă de anul trecut. În acelaşi timp, peste o treime (37%) remarcă faptul că cerinţele de la şcoală s-au diversificat, în timp ce 25% constată că au mai multe opţiuni la dispoziţie şi pot alege preţul potrivit pentru buzunarul lor.

Bugetul pregătit de părinţi pentru acest început de an se împarte între cumpărarea de caiete şi pixuri (opţiune selectată de către toţi respondenţii), ghiozdan (65%), penar (55%) şi hărţi şi atlase (30%) sau manuale şcolare (30%). De asemenea, părinţii direcţionează o bună parte din buget către cumpărarea de haine noi pentru copii.

Pentru a alege mai uşor produsele necesare, patru din cinci părinţi vor merge în magazinele fizice, iar 20% vor cumpăra online, pentru a evita aglomeraţia.

Sondajul Bestjobs a fost realizat în perioada august - septembrie, pe un eşantion de 640 de părinţi din România.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza