Câți ani trebuie să economisești pentru a cumpăra un apartament cu 2 camere la Cluj

Câți ani trebuie să economisești pentru a cumpăra un apartament cu 2 camere la Cluj
| Foto: Arhivă/Fotografie ilustrativă

Clujul a înregistrat cele mai importante majorări ale prețurilor proprietăților rezidențiale, iar pentru a cumpăra o locuință aici, oamenii trebuie să strângă bani mai mulți ani.

Piața imobiliară rezidențială din România este caracterizată de disparități importante în plan regional în ceea ce privește cererea și oferta de bunuri imobiliare și concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare, în contextul unui grad redus de incluziune și intermediere financiară în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării, potrivit unui raport al Băncii Naționale a României.

Potrivit analizei BNR, cei care doresc să achiziționeze un apartament cu două camere în județul Cluj, trebuie să pună bani deoparte timp de 10 ani.

„Diferențele la nivel regional în ceea ce privește indicatorul preț pe venit (price-toincome) sunt determinate atât de nivelul prețurilor proprietăților imobiliare, precum și de cel al veniturilor. Cel mai ridicat nivel al indicatorului se remarcă în județul Cluj (10 ani, date la decembrie 2022), regiunea înregistrând totodată și cele mai importante majorări ale prețurilor proprietăților rezidențiale. Pe de altă parte, în județele Giurgiu, Teleorman și Caraș-Severin indicatorul preț pe venit se situează la cele mai reduse valori, respectiv mai puțin de 7 ani”, potrivit analizei BNR.

Acest indicator evidențiază timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 metri pătrați), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci.

Din perspectiva concentrării regionale a împrumuturilor ipotecare, regiunea București-Ilfov cumulează 35% din totalul împrumuturilor, iar următoarele 4 județe (Cluj, Constanța, Brașov și Timiș) reprezintă peste 20 la sută (date la decembrie 2022). În contrast, județele cu cea mai mică pondere a creditului ipotecar, atât ca stoc, cât și ca flux, sunt Harghita și Covasna (0,3 la sută din total).

Cluj-Napoca: Cea mai redusă accesibilitate la credite ipotecare.

În raportul BNR sunt prezentate și discrepanțe referitoare la accesul pe piaţa creditului ipotecar

Dintre cele 5 centre de dezvoltare analizate, doar Timișoara și București înregistrează valori supraunitare ale indicatorului. Brașov și Constanța prezintă un nivel similar al accesului la piața creditului ipotecar, în timp ce Cluj-Napoca consemnează cea mai redusă accesibilitate.

Câți ani trebuie să economisești pentru a cumpăra un apartament cu 2 camere la Cluj

Sursă: BNR - Indicele privind accesul la piața creditului ipotecar în principalele județe din România

Majorarea dobânzilor pune presiune suplimentară pe capacitatea de plată a debitorilor, o creștere a ratei dobânzii cu 4 puncte procentuale conducând la reducerea indicelui de accesibilitate de la 1,2 la sută la 0,86 la sută în cazul capitalei.

Cum va evolua piața imobiliară

Evoluțiile prețurilor de pe piața imobiliară rezidențială din perioada următoare depind de o serie de factori, inclusiv condițiile macroeconomice caracterizate de costuri ridicate de finanțare și intensificarea tensiunilor geopolitice generate de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. Acești factori sunt de natură să diminueze cererea potențială din partea populației și, implicit, să contribuie la temperarea creșterii
prețurilor imobiliare, se mai arată în raportul BNR.

Comenteaza