Video Cât de sănătoși sunt peștii din apele Clujului? Regionala Someș-Tisa face cercetări

Cât de sănătoși sunt peștii din apele Clujului? Regionala Someș-Tisa face cercetări

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST) beneficiază de un laborator regional pentru determinarea calității apelor din zona Clujului. Instituția a redat un film despre activitatea în teren a centrului mobil la Beliș, pe Someș, dar și pe Lăpuș sau Tisa. 

Monitorizarea peștilor reprezintă o parte din activitatea laboratorului regional de calitate a apelor din cadrul ABAST. Un film demonstrativ despre pescuitul științific a fost realizat de biologul Levente Nagy.

"Ape tulburi, adânci, cu crengi ascuțite, bolovani cu muchii, curenți de apă. Un mediu periculos în care trebuie să fii foarte atent", remarcă realizatorii filmului. 

“Pentru că suntem responsabili de mediul în care trăim, după ce am capturat, am determinat și am măsurat peștii, i-am eliberat vii în mediul lor. Totuși, pentru că trebuie să analizăm calitatea apelor de suprafață, au fost păstrate și congelate câteva exemplare de pești, pentru a fi studiate probe de țesut”, spun reprezentanții ABAST.

Instituția deține unul dintre cele patru laboratoare regionale de calitate a apei de la nivelul Administrației Naționale Apele Române, dotat cu echipamente performante, care asigură acurateţea datelor şi o înaltă competenţă tehnică. Laboratorul este acreditat de către Asociația de Acreditate din România - RENAR.

Comenteaza