Cât alocă firmele clujene pentru resursele umane . “Sunt mai inventive decât multinaționalele din capitală”

Cât alocă firmele clujene pentru resursele umane . “Sunt mai inventive decât multinaționalele din capitală”
Tot mai multe companii locale investesc în programe de voluntariat și de team-building | Foto: HPDI

Piața serviciilor de training, team building, coaching și consultanță strategică din Cluj este mai deschisă către inovație față de cea din București, unde predomină multinaționalele, iar mulți manageri preferă să adopte rețete verificate. 6 milioane de euro a fost valoarea acesteia în primul semestru, conform specialiștilor în domeniu.

Agenția Human Performance Development International (HPDI) estimează că valoarea acestor servicii a crescut la Cluj cu 15%, în primul semestru (S1) din 2019, față de aceeași perioadă din 2018, situându-se la 6 milioane de euro. Piața locală este similară cu cea din capitală în privința bugetelor investite în aceste programe.

Piața clujeană este mai puțin diversificată decât cea bucureșteană, 80% dintre cereri venind din partea companiilor de tehnologia informației și servicii externalizate din zona de shared services, fiind dominată de jucători de tip antreprenorial, în detrimentul multinaționalelor.

“Piața serviciilor de consultanță în resurse umane e puternică în orașele mari din zona de vest a țării, Clujul fiind principalul pol. Am observat numărul mare de antreprenori dornici să investească în creșterea companiilor prin programe de coeziune a echipelor și de dezvoltare a angajaților. Clienții de aici sunt mai orientați către noutate, ne provoacă mereu să creăm concepte noi de training și team building, adaptate nevoilor lor. Companiile din Cluj apreciază ideile noi, dar practice și le place să fie surprinse cu programe cât mai interesante. E o trăsătură pe care ar fi bine să o regăsim mai mult și în București, pentru că semne sunt deja”, explică Petru Păcuraru, fondator al HPDI.

Biroul HPDI din Cluj a fost deschis în 2016, iar de-a lungul timpului aici au fost implementate 58 de programe de training și team building. La acestea au participat 3.000 de oameni, angajați ai unor companii importante, active pe piața din locală.

După București, piața de consultanță în resurse umane din Cluj este a doua ca mărime, urmată de Timișoara. Reprezentanții companiei iau în calcul și deschiderea unui birou în Iași. HPDI a fost înființată în 2001 și are 30 de angajați și colaboratori. 

Comenteaza