Castelul Banffy a rămas fără restaurator. Licitația a fost anulată

Castelul Banffy a rămas fără restaurator. Licitația a fost anulată
Monumentul istoric din satul clujean Răscruci așteaptă zile mai bune

Licitaţia organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj pentru restaurarea Castelului Banffy din Răscruci a fost anulată pentru a treia oară după ce nu a fost depusă nicio ofertă, deși beneficiarul aproape a dublat suma de la prima procedură. Clădirea este inclusă în categoria monumentelor istorice din județ.

Procedura de licitație pentru lucrări de restaurare, conservare şi punere în valoare a ansamblului monument istoric Banffy, din satul Răscruci - comuna Bonţida, s-a anulat după ce până la data limită de depunere oferte din 1 octombrie nu au existat ofertanţi înscrişi, potrivit informaţiilor din platforma de achiziţii publice SICAP.

Licitaţia a fost lansată pe 28 august iar valoarea estimată a lucrărilor era de 22 milioane de lei (4,7 milioane de euro). CJ Cluj finanţează proiectul din fonduri europene. Conducerea CJ nu a precizat dacă va fi lansată o altă licitaţie pentru restaurarea monumentului istoric, potrivit Economica.net.

Castelul Banffy din Răscruci este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010. Castelul de la Răscruci a fost construit în sec. al XVIII-lea, în stil eclectic.

,,Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt, această perlă arhitecturală a Clujului să fie redată circuitului turistic, astfel încât vizitatori din toate colțurile țării și ale lumii să se poată bucura de un monument istoric cu adevărat unic. Ceea ce e însă extrem de important, și insist asupra acestui aspect, e ca firmele ce se vor înscrie în competiție să aibă capacitatea necesară realizării unei lucrări de o asemenea finețe, specifice unui monument istoric supus unor reguli extrem de stricte”, declara președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Societatea ce va fi declarată câștigătoare trebuia să realizeze lucrarea pe baza documentațiilor tehnice elaborate anterior de către asocierea Ektra Studio – K & K Studio de proiectare - Arh Service Guttmann.

Intervențiile necesare în vederea reabilitării castelului și parcului - monument istoric din Răscruci vor trebui realizate în maxim 24 de luni, termen ce va curge din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Contractul ce urmează a fi atribuit presupune atât restaurarea imobilului Castel Banffy, cât și a parcului monument, lucrările urmând a fi realizate de specialiști și experți atestați.

Pentru partea exterioară a clădirii s-a decis amenajarea parcului ornamental, decolmatat, curățat și taluzat, cu o insulă în mijloc. Obiectele arhitecturale restaurate și  care se vor regăsi în parc sunt pontonul, pasarela peste canal, poduri peste șanț, pavilion, porumbar, fântâna arteziană și zidul de sprijin. Prin intermediul proiectului vor fi restaurate și consolidate alte două imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

În august, CJ Cluj a reluat licitația pentru a treia oară. Criteriul de atribuire era reprezentat de raportul calitate -preț, ponderea alocată factorului preț fiind de 60%, iar cea care va reveni factorului tehnic, de 40%. Lucrările erau estimate inițial la 13,4 milioane de lei (fără taxa pe valoarea adăugată), însă noul contract era în valoare de 22 de milioane. 

Comenteaza