Castelele din Transilvania îşi fac magazin pe internet

Castelele din Transilvania îşi fac magazin pe internet
Organizaţia Grup Pont Cluj (GPC) lucrează la un webshop care urmează să devină accesibil din această lună și de unde vor putea fi achiziţionate produse unice elaborate de artiști și designeri din Ardeal.

Iniţiativa face parte dintr-un program mai amplu, denumit Castel în Transilvania, soluţie de asigurare a sustenabilităţii Fondului Castel în Transilvania (FCT) pe termen scurt, mediu şi lung prin realizarea şi valorificarea unor colecţii artistice ce se inspiră din clădirile şi moştenirea castelelor şi conacelor din regiune, respectiv prin redarea stărilor și ideilor asociate acestora. 
 
„Încă de la început urmărim trei obiective fundamentale: să contribuim la dezvoltarea economică prin cultură, să identificăm rolul castelelor și conacelor în societatea de azi, dându-le funcţiuni adecvate, și să contribuim la conservarea și promovarea acestei moșteniri culturale de excepţie. 
 
Toate acţiunile noastre trebuie să urmeze aceste principii și obiective: când lucrăm la dezvoltarea comunităţii Castel în Transilvania, la strângerea de informaţii suplimentare, la reactualizarea bazei noastre de date cu 300 de castele și conace, la campanii de conștientizare în rândul tinerilor sau la lărgirea coaliţiei și a parteneriatelor”,
a menţionat Andras Farkas, unul dintre fondatorii GPC.
 
Avocatul Krisztina Constantinescu a propus o soluţie inovativă și unică din punct de vedere legal, cea de „castlesharing”, însemnând o formă specială a coproprietăţii unui domeniu pe un timp definit și cu roluri bine definite, ceea ce ar putea fi o soluţie pentru revitalizarea unor conace din Transilvania, în special a celor care sunt într-o stare degradată sau semidegradată. 
 
Conceptele au fost lansate la conferinţa „Meeting Castel în Transilvania” organizată de GPC la Castelul Szentkereszty din Arcuş, ocazie cu care au fost prezentate propunerile proiectului pentru modele de dezvoltare a castelelor Daniel din Vârghiş şi Sükösd-Bethlen din Racoş.  Au participat reprezentanţi de la Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale (MCIN), Institutul Naţional al Patrimoniului, proprietari de castele și de conace, experţi în revitalizarea monumentelor istorice.
 
FCT a fost înfiinţat în 2016 de către GPC în cadrul programului Castel în Transilvania. Scopul său este de a organiza campanii de strângere fonduri, pentru a sprijini activităţile coaliţiei şi comunităţii Castel în Transilvania. Prima campanie de strângere fonduri este reprezentată de webshop, care va comercializa creaţiile, produsele unice ale unor designeri din Ardeal.

Conceptul prevede faptul că pe lângă procurarea de produse de calitate cumpărătorii vor contribui și la susţinerea FCT. Artiştii creativi implicaţi au fost rugaţi să se inspire din această tematică a castelelor și să redea stări și idei asociate (nostalgie, eleganţă, timp liber, proximitatea naturii, epoci istorice, stiluri arhitecturale, curţi de castel, lume de basm, grădină). 
 
Organizatorii au insistat ca produsele să fie creaţiile artiștilor din Transilvania și concepute din materiale naturale, locale. Prin acest concept scopul este să fie promovate atât creaţiile artiștilor locali, cât și soluţiile locale, durabile. Proiectul „Castel în Transilvania – strategia și modele de dezvoltare” este finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin MCIN. 
 
Reabilitarea castelului din Gilău: 5 milioane de euro

Proprietarii domeniului Rakoczi-Banffy (11 ha) au respins propunerile unor investitori interesați de teren pentru un proiect imobiliar. Castelul a fost cumpărat de la moștenitorul Thomas Barcsay de către Elek Nagy (Ungaria) care vrea să îi păstreze specificul, fiind acum administrat de Fundația Traditio Transylvanica. Renovarea presupune fonduri de 5 milioane de euro. Castelul a fost ridicat în sec. XV, în stil gotic, apoi renascentist, servind ca model de construcție cu patru bastioane pentru cel din Bonțida. În 1911 a fost recuperat de contesa Ecaterina Barcsay, fiind deținut până în 1948. Apoi a fost folosit ca școală pentru copii cu dizabilități, scăpând de distrugere, și retrocedat în 2002 lui Thomas Barcsay.

Comenteaza