Foto Cărțile pentru copii lansate la Cluj: A investit 25.000 euro, iar acum editura va ajunge la 100 de titluri pentru cei mici

Cărțile pentru copii lansate la Cluj: A investit 25.000 euro, iar acum editura va ajunge la 100 de titluri pentru cei mici

Binca Mereuță, o mamă absolventă de Publicitate şi Marketing la UBB Cluj-Napoca a pus bazele unei edituri locale, Casa Editorială Signatura, care a lansat cărți dedicate pentru dezvoltarea copiilor.

Aceasta a înființat în 2018, după ce a devenit mamă, Casa Editorală Signatura din Cluj-Napoca, cu o investiție inițială de 25.000 de euro. Banii au fost suficienți pentru lansarea primelor trei titluri. Cărțile respective sunt concentrate pe dezvoltarea copiilor, importanţa valorilor şi construcţia caracterului, iar în acest an, editura clujencei va ajunge la 100 de titluri.

Odată cu apariţia băieţelului nostru, în urmă cu zece ani, mi-am pus problema următoare – cum aş putea să contribui cu ceea ce ştiu şi cu felul meu de a fi la educaţia lui. Însă, toate căutările mele nu se duceau către o anumită metodă, aşa că m-am întors la esenţa pură a educaţiei, şi anume cartea. Aşa am început o călătorie în lumea găsirii celor mai bune cărţi. Coroborând partea de cunoaştere şi ceea ce simţeam că lipseşte din peisajul educaţional al copiilor din România, am decis că este timpul să pornesc şi editura Signatura. Planul meu a fost ca în primii cinci ani să ajung la 100 de cărţi, care să le vorbească adulţilor şi copiilor despre importanţa valorilor şi construcţia caracterului. Pe 3 iunie anul acesta se vor face cinci ani. Acum am 94 de titluri, mai am 13 pe rol, dintre care două sunt deja deschiderea unei colecţii educaţionale dedicate metodelor şi metodologiilor noi în educaţie - își amintește Bianca Mereuţă, potrivit ZF.

Cărțile pentru copii lansate la Cluj: A investit 25.000 euro, iar acum editura are peste 100 de titluri pentru cei mici

Bestseller-uri vâdute în 20.000 de exemplare

Aceasta s-a folisit de propria bibliotecă. Bianca a pus la dispoziție peste 10.000 de titluri gratuit celor din localitatea clujeană Florești, iar așa a început să se dezvolte comunitatea iubitorilor de lectură.

A înființat în 2015, platforma Ce le citim copiilor, unde Bianca Mereuță a adunat până în prezent circa 150.000 de părinți și profesori.

Pentru editura Signatura lucrează numeroși ilustratori talentați precum Sonja Danowski, Daniela Iride Murgia și Marco Somà.

Urmăresc ilustratori pentru că viziunea mea este că frumuseţea este primul nostru învăţător. Astfel, dacă prin frumuseţe şi bunătate reuşeşti să atragi persoana către un concept, atunci tu trebuie să i-o dăruieşti într-o formă în care să o înţeleagă şi să şi-o internalizeze”, a mai spus Bianca Mereuță.

Bestseller-urile acestei edituri s-au vândut chiar și în număr de 15.000-20.000 de exemplare. Printre titluri se numără „Prietenul meu de noapte bună” sau „Negustorul de fericire”. Clujeanca afirmă că 95% din vânzări sunt pe platforma amintită mai sus.

Ea afirmă că mesajul editurii din Cluj tinde puțin spre filozofie și că aceste cărți sunt niște instrumente utile părintelui pentru a crea un dialog necesar pentru dezvoltarea copilului.

Prețuri de la 28 de lei până la 40 de euro / Afaceri de pe 1 mil. lei

Prețul de la care pornește o carte de la editura Signatura din Cluj este de la 28 de lei și poate ajunge până la 45 de lei, iar albumele ilustrate se vor găsi în străinătate la prețuri între 15-40 euro. Bianca Mereuță argumentează prețurile foarte mari din ultima perioadă, iar din lanțul utimelor mari scumpiri nu a fost exclusă nici hârtia.

Cărțile pentru copii lansate la Cluj: A investit 25.000 euro, iar acum editura are peste 100 de titluri pentru cei mici

Hârtia s-a scumpit foarte mult, cu cel puţin 200%. M-am luptat să menţin acest preţ. Pentru mine, misiunea editurii nu este una pur comercială, ci este un balans între comercial şi valoarea etică şi socială pe care o putem aduce societăţii” - Bianca Mereuță.

Creșterea editurii din Cluj a fost organică pe parcursul anilor. Primul a venit cu o cifră de afaceri de 80.000 de euro, după care 100.000, mai apoi, aproape 200.000, până ]n 2021, când Signatura a raportat afaceri de 300.000, mai exact 1.386.555 mil lei, cu un profit de 409.849 lei, potrivit datelor consultate de ZIUA DE CLUJ pe site-ul termene.ro.

Bianca Mereuță și-a setat anumite obiective clare, chiar de la început și pe un termen de 5 ani. În planurile ei se numără și un program educațional.

Ne propunem să îi facem pe aceştia să înţeleagă că o carte nu este doar un mijloc prin care discursul este unidirecţional. O carte este un prilej de discuţie. Nu vom putea să evoluăm ca societate până când nu vom învăţa să ne deschidem în dialog de mici, iar noi, ca adulţi, să acceptăm dialogul cu cei mici” - Bianca Mereuță.

Cartea se află în centrul dezvoltării copiilor, coroborată cu tehnologiile, cu digitalul sau cu călătoriile, potrivit viziunii clujencei, iar, prin proiectul ei, antreprenoarea îşi doreşte să creeze un ecosistem cu toate aceste elemente care să funcţioneze.

Cărțile pentru copii lansate la Cluj: A investit 25.000 euro, iar acum editura are peste 100 de titluri pentru cei mici

Eu sunt un om pasionat de construcţiile solide. Acum sunt la baza construcţiei. Sunt omul sistemelor, al detaliilor, sunt omul care speră să aducă alţi oameni în jurul lui pentru a construi împreună locul acela din care putem spera să nu ne plece copiii”, a mai spus Bianca Mereuță, fondatoarea Casei Editoriale Signatura din Cluj.

 

Comenteaza