Bursa își revine după șocul coronavirusului. BT, pe primul loc

Bursa își revine după șocul coronavirusului. BT, pe primul loc

Companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat o creștere de 4,63% în aprilie, luând în calcul societățile incluse în indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacționate 17 companii. Banca Transilvania (BT) Cluj a cumulat cele mai mari tranzacții.

Este cel mai mare ritm de creștere lunară de până acum în acest an, iar acest lucru a fost posibil după ce investitorii au reevaluat pozitiv companiile românești listate la BVB în contextul pandemiei de coronavirus.

“Orice situație de criză generează și oportunități, iar pe bursă acestea devin evidente și sunt mai ușor de urmărit. Companiile care în urmă cu doar câteva luni aveau o evaluare de piață mult mai mare au devenit acum mai atractive pentru investitori. Randamentele dividendelor oferite de companiile românești sunt în continuare pe placul investitorilor. Bursa poate susține revenirea economiei și are capacitatea să asigure accesul la necesarul de finanțare al statului”, spune Radu Hanga, președinte BVB.
“Redeschiderea economiei și reluarea activităților economice fără a lua în calcul bursa are potențialul de a limita considerabil șansele de reușită. Nu există proiect semnificativ care să nu poată fi derulat în acest moment pe bursa locală. Orice strategie serioasă despre relansarea economică trebuie să înceapă de aici. Cel mai bun mod de a susține companiile românești este de a investi direct în ele”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

Companiile listate la BVB au avut parte de creșteri în aprilie, prima luna completă de blocare voluntară a sistemului economic ca urmare a instituirii stării de urgență, măsură adoptată la jumătatea lunii martie ca strategie de apărare a sănătații colective în fața pandemiei de COVID-19.

Companiile incluse în indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacționate 17 societăți listate la BVB, au înregistrat o creștere de 4,63% comparativ cu luna martie. Acesta este cel mai mare ritm de creștere lunară de până acum în acest an, iar acest lucru a fost posibil după ce investitorii au reevaluat pozitiv companiile românești listate la BVB în contextul pandemiei de coronavirus.

Creșterea bursei raportată în luna aprilie a fost posibilă și datorită efectului de bază, după ce în martie piața de capital din România a consemnat o scădere de 16,4 procente, urmând astfel trendul început în februarie și manifestat inclusiv la nivelul piețelor externe. La finalul primelor patru luni, piața de capital din România consemna o scădere de 20 de procente prin prisma indicelui BET.

Valoarea de tranzacționare pe toate tipurile de instrumente financiare s-a apropiat de 1 miliard de euro la finalul primelor patru luni, în creștere cu 34%, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost de 11 milioane de euro, la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, în urcare cu 30%.

Top cinci acțiuni listate în aprilie
(valoare tranzacționată, procent din total)

1. Banca Transilvania 44 mil. euro 26%
2. Fondul Proprietatea 30 mil. euro 17%
3. BRD-GSG 24 mil. euro 13%
4. Romgaz 18 mil. euro 10%
5. OMV Petrom 16 mil. euro 9%

Sursa: BVB

Comenteaza