Bugetarii Clujului primesc salarii anuale de 2 miliarde de lei

Bugetarii Clujului primesc salarii anuale de 2 miliarde de lei

Personalul din aparatul public al Clujului a înregistrat anul trecut salarii brute plătite de 2,1 miliarde de lei, 21,7% din totalul celor consemnate în județ.   

Clujul este unul dintre județele cu ponderea cea mai mică a salariilor bugetarilor în totalul celor plătite aici, potrivit statisticilor platformei online Analize Economice. Din fondul total de salarii brute de 9,82 de miliarde de lei în 2017, personalul din sectorul public are doar 2,13 miliarde. Respectiv o pondere de numai 21,7%, față de 43,6% în Vaslui, județ care conduce topul național.  

Anul trecut, conform datelor Institutului Naționale de Statistică (INS), salariul mediu brut lunar din sectorul public a fost cu 51% mai mare decât cel din mediul privat (3.949 de lei față de 2.609 de lei).

Diferențe salariale enorme între public și privat

“În ciuda opiniei unor „specialiști”, România nu e singura țară din Uniunea Europeană în care salariile din sectorul public le depășesc pe cele din mediu privat. De fapt, în cele mai multe state comunitare, salariile din sectorul public sunt mai mari decât cele din mediul privat, dar situația de la noi ne pune pe primele poziții în UE în privința diferenței mari de salarizare dintre cele două sectoare.

Ca să vedem cât le influențează salariile din sectorul public pe cele de la nivelul județelor, m-am oprit la principalele categorii de bugetari, aici intrând salariații din administrația publică, apărare, asigurări publice, învățământ, sănătate, asistență socială. Aceste categorii de bugetari reprezentau 919.400 de salariați, adică 18,6% de la nivelul întregii economii. Sectorul public avea 1,2 milioane de salariați, deci categoriile de salariați sus-enumerate reprezentau 76% din celor publici.

Putem numi aceste categorii ca fiind “nucleul dur” al bugetarilor, restul de aproape 300.000 activând în societăți deținute majoritar sau în totalitate de stat și de administrația publică, finanțate integral sau parțial din resurse proprii. O mare parte din acești bugetari activează în economia reală și nu au aceleași caracteristici precum “nucleul dur” al bugetarilor, care e finanțat integral de la bugetul de stat.

Analiza ar fi fost mai completă dacă am fi identificat fiecare categorie de salariați publici la nivelul județelor și nivelul de salarizare al acestora. Dar, cum o mare parte din salariații publici neincluși în analiză activează în economia reală, chiar dacă unii țin de companii de stat cu probleme, aceste categorii au mai multe în comun cu sectorul privat - unele chiar aflându-se în proprietatea privată a statului - decât cu sectorul public”, relevă analistul Gheorghe Sofian.

Jumătate din Vaslui lucrează la stat

Statistica INS de la nivelul județelor permite doar identificarea precisă a categoriilor din "nucleul dur" de bugetari și a câștigurilor aferente acestora. Pe baza datelor INS, au fost calculate pentru fiecare județ totalul salariilor brute plătite anul trecut și salariile brute plătite categoriilor de bugetari ce intră în “nucleul dur” (administrație, apărare, asigurări sociale, învățământ, sănătate și sistență socială).

După prelucrarea datelor a rezultat că, anul trecut, totalul salariilor brute la nivel național s-a ridicat la 191 de miliarde de lei, din care 43 de miliarde (22,6%) reprezintă salarii plătite categoriilor ce alcătuiesc “nucleul dur”. Deci 18,6% din numărul mediu de salariați primesc 22,6% din totalul salariilor brute.

La nivel de județe, situația arată discrepanțe mari. În Vaslui, 43,6% din totalul salariilor plătite ține de categoriile de bugetari din “nucleul dur”. Ponderi mari ale salariilor plătite bugetarilor s-au mai înregistrat în Botoșani (40,2%), Mehedinți (36,9%), Vrancea (35,0%) și Giurgiu (34,4%).

În aceste județe se înregistrează cea mai mare influență a salarizării principalelor categorii de bugetari asupra nivelului general de salarizare. Cele mai mici ponderi ale salariilor plătite bugetarilor (“nucleul dur”) s-au înregistrat în București (17%), Brașov (17%), Sibiu (16,6%), Arad (16,2%) și Ilfov (7,7%). Aici salarizarea bugetarilor are cea mai mică influență asupra nivelului general de salarizare.

Salarii bugetari, pe județe
  1. București         8,41 mld. lei
  2. Cluj                    2,13 mld. lei
  3. Iași                     2,08 mld. lei
  4. Timiș                 1,73 mld. lei
  5. Constanța       1,35 mld. lei
  6. Dolj                   1,43 mld. lei
  7. Prahova           1,28 mld. lei
  8. Mureș               1,21 mld. lei
  9. Bihor                1,11 mld. lei
  10. Brașov              1,11 mld. lei

 

Cele mai mici ponderi ale bugetarilor
  • Ilfov                   7,7%
  • Arad                  16,2%
  • Sibiu                  16,6%
  • Brașov              17,0%
  • Timiș                 17,5%
  • Argeș                17,9%
  • Prahova           20,1%
  • Cluj                    21,7%
  • Constanța        21,9%
  • Bihor                 22,3%  
Sursa: INS
Comenteaza