Bucureștiul elimină Clujul de pe harta turistică a Europeanului de Fotbal din 2020

Bucureștiul elimină Clujul de pe harta turistică a Europeanului de Fotbal din 2020
Minele de sare ale Clujului au fost vizate anul trecut de 730.000 de oameni | Foto: Salina Turda

Clujul a fost omis din lista zonelor prezentate ca destinații turistice pentru România pe timpul Campionatului European de Fotbal din 2020. Județul lipsește și din filmul de promovare a țării inițiat de Ministerul Turismului (MT).

Gică Popescu a susținut Maramureșul

Șapte zone din România vor fi promovate ca destinații turistice în cadrul Euro 2020, însă printre ele nu se regăsește Clujul. Acestea sunt Sibiu, Constanţa - litoralul Mării Negre, Tulcea - Delta Dunării, Prahova - Sinaia, Braşov, Mureş - Sighişoara, Suceava - Bucovina și Maramureș.

Ele vor fi sugerate suporterilor care vor ajunge în țara noastră odată cu organizarea unuia dintre cele mai mari evenimente sportive de pe continent. Fostul component al naționalei desemnat anul trecut drept coordonator al Euro 2020 din partea guvernului a susținut Maramureșul.

“Mă bucur că Gică Popescu a fost unul dintre cei care a susținut Maramureșul pentru a fi inclus în acest pachet de promovare. Maramureșul va oferi pachete turistice de 2-4 zile, în funcție de perioada aleasă de turiști”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Pot să își aleagă și orașe nerecomandate de UEFA

UEFA a trimis celor 55 de țări participante la preliminariile CE ghidul bazelor sportive disponibile pentru echipele participante la turneul final din iunie 2020. Lista enumeră locațiile preselectate de UEFA în fiecare oraș gazdă.

Echipele au libertatea de a-și alege locuri de cantonament și din afara recomandărilor UEFA. Lista oficială a bazelor de pregătire a participantelor va fi anunțată la începutul lui 2020, după încheierea calificărilor și exprimarea opțiunilor fiecărei țări.

Bucureștiul figurează în ghidul UEFA cu următoarele recomandări de baze de cantonament: Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia (cu drept de preemțiune pentru reprezentativa României), Academia FC Voluntari în tandem cu Hotel Caro, baza de pregătire a FCSB din Berceni.

Locațiile prezentate sunt dedicate cantonamentelor echipelor (cu facilități de cazare, antrenament și recuperare) pentru când se vor stabili într-un oraș gazdă. Ulterior vor fi prezentate și recomandări de stadioane de antrenament pentru echipele care vin să joace un singur meci în orașul respectiv și sunt cantonate în alt oraș gazdă.

Noile stadioane prevăzute în București intră în a doua categorie. Arena Națională este destinată pentru desfășurarea celor patru meciuri de la Euro 2020, în 14, 18 și 22 iunie în Grupa C și în 29 iunie pentru optimile de finală. Dacă se califică, naționala României va juca cel puțin două partide la București.

E nevoie de 1.000 de voluntari

Federația Română de Fotbal (FRF) a marcat faptul că mai sunt 500 de zile până când Euro 2020 va ajunge la București. Cu acest prilej, s-a lansat și campania de informare pentru recrutarea voluntarilor necesari la turneul final, în jur de 1.000. 

“Bucureștiul are această șansă să intre în marea comunitate care unește Bilbao cu St. Petersburg și Baku cu Londra. Este o șansă pe care alte domenii ale societății nu ne-au oferit-o încă la nivel de participare a cetățenilor”, afirmă președintele FRF, Răzvan Burleanu.
”Dosarul de candidatură cuprinde 19 direcții de acțiune pentru pregătirea Euro, care acoperă chestiuni logistice, de infrastructură, de legislație, sportive și de educație. Avem opt obiective de îndeplinit în chestiuni de programe fotbalistice, promovare, educație. Am îndeplinit până acum șase”, spune Florin Șari, liderul structurii FRF de organizare a Euro 2020 la București.

3 milioane de bilete puse în vânzare

Pentru prima oară, turneul final se va derula în 12 țări, ridicând cererea de bilete de meci la 3 milioane. Față de ediția din 2016, vor fi mai mult cu 500.000 de bilete. Primul milon de bilete va fi pus în vânzare de către UEFA cu un an înaintea turneului, în luna iunie.

Interesul deosebit pentru Euro 2020 se reflectă într-o audiență TV estimată la 5 miliarde de telespectatori. Fiecare oraș gazdă are un pod emblematic, astfel încât podurile Europei unite vor face legătura între suporterii fotbalului. Simbolul Bucureștiului este Podul Basarab.

Suporterii care vin la Euro se vor bucura de atmosfera de sărbătoare din jurul turneului şi vor intra în contact cu ambianţa şi cultura oraşelor gazdă. Fiecare dintre acestea va organiza festivaluri ale fotbalului în locuri special amenajate.

21% dintre turiști vin din străinătate

MT a exclus Clujul-Napoca din clipul de prezentare a țării pentru promovarea turismului cultural și de city break. Sunt incluse doar Alba Iulia, Sibiu, Târgu-Jiu, Constanța, Iași, Timișoara și București. Realizatorii au motivat cu promisiuni pentru un viitor videoclip mai cuprinzător. Videoclipul de promovare a costat 151.130 de lei, cu taxa pe valoarea adăugată. Clujul a fost desemnat drept oraşul din România cu cea mai bună calitate a vieţii, unde s-ar muta 15% dintre români. Traficul turistic în județ anul trecut a fost de 652.000, dintre care 21% străini, al patrulea după București, Brașov și Constanța. Creşterea turismului a fost susţinută de aeroport, cu zboruri către 19 ţări din Europa şi Orientul Mijlociu. Principalele atracții turistice sunt Salina Turda, Cheile Turzii, castelele medievale, dar și festivaluri internaționale precum Untold, Electric castle sau TIFF.

Comenteaza