Brokerii din Cluj au intermediat intrarea pe bursă a dezvoltatorului imobiliar Qualis

Brokerii din Cluj au intermediat intrarea pe bursă a dezvoltatorului imobiliar Qualis
Obligațiunile Qualis au fost lansate la piața locală de capital | Foto: BVB

Compania de investiții imobiliare Qualis Properties Brașov (QPB) își va cumpăra, cu 5,3 milioane de euro, un teren de construcție cu banii obținuți din obligațiuni vândute cu ajutorul BRK Cluj.

Dezvoltatorul a listat prima sa emisiune de obligațiuni la Bursa de Valori București (BVB), pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare. QPB a derulat, în ianuarie, un plasament privat prin care a atras de la investitori aproape 2,1 milioane euro, prin vânzarea de obligațiuni cu maturitate de 3 ani și o dobândă fixă de 9%, plătibilă trimestrial. Cele 20.937 de obligațiuni au o valoare nominală de 100 euro/titlu și au fost cumpărate de 51 de investitori, dintre care 49 de persoane fizice și două persoane juridice.

„Runda de finanțare derulată de QPB pe piața de capital demonstrează că investitorii sunt dispuși să-și investească banii în companiile care activează în domenii cu perspective de creștere”, Radu Hanga, președinte BVB.

Prin emisiunea de obligațiuni corporative, QPB are în vedere realizarea unei investiții prin achiziția unui teren  de 5,3 milioane de euro, pe care vrea să realizeze un proiect premium, de nouă blocuri, cu 700 de apartamente și 13.000 mp de spații comerciale. Termenul de începere a lucrărilor este august 2021, iar finalizarea, în decembrie 2024. Valoarea de piață a proiectului va fi de 70 milioane de euro.

Societatea dezvoltă proiecte rezidențiale începând cu 2017, în zone cu o bună dinamică a dezvoltării în rașov, iar proiectele rezidențiale s-au realizat etapizat. QPB are două proiecte rezidențiale în derulare în cartierul Tractorul, din Brașov, cu o valoare de piață de 54 de milioane de euro.

Aceasta este în curs de achiziție (la faza de antecontract, cu avans de 75% achitat) a unui teren de 30.000 mp în zona Centrul Civic din Brașov, în vederea dezvoltării unui ansamblu de locuințe destinat clienților cu venituri peste medie. Valoarea de piață a proiectului este estimată la 60 de milioane de euro.

„Ne bucură încrederea investitorilor și faptul că au răspuns prompt la nevoia noastră de finanțare prin închiderea anticipată a emisiunii de obligațiuni. Această rundă de finanțare contribuie la consolidarea operațiunilor în vederea achiziționării de noi terenuri, extinderea pe alte nișe și segmente de piață. Cea mai stringentă investiție a devenit pentru Qualis achiziționarea de noi terenuri, am identificat deja câteva oportunități și am făcut primii pași în această direcție”, Dragoș Țigău, general manager QPB.

Strategia vizează extinderea activității și pe zona de case individuale, în zona metropolitană a Brașovului. Societatea țintește și sectorul industrial, achiziționând deja un teren de 39.150 mp, în zona intravilan a municipiului, cartierul Triaj, unde intenționează să dezvolte 20.000 mp hale cu destinație de închiriere.

QPB are un capital social de 90.000 de lei, divizat în 90.000 de acțiuni, cu o valoare nominală de 1 leu/ acțiune. Antreprenorul Cătălin Dumitru Mândru este proprietarul societății, deținând în nume propriu 95% din acțiuni, iar prin firma Kron Build, diferența de 5%.

BRK Cluj a intermediat plasamentul privat și admiterea la tranzacționare a obligațiunilor societății, în calitate de consultant autorizat. Societatea clujeană va continua să asiste QPB în următoarele 12 luni, ulterior listării obligațiunilor, pentru îndeplinirea cerințelor de raportare și informare a investitorilor.

„Plasamentul privat derulat în ianuarie de QPB și listarea de vineri ne arată că piața de capital este un canal de finanțare accesibil și pentru dezvoltatorii imobiliari. Sper ca în curând să vedem din ce în ce mai mulți jucători din sectorul real estate venind la bursă. Această serie de obligațiuni are cel mai mare cupon dintre emisiunile disponibile la tranzacționare și denominate în euro (respectiv 9%)”, Monica Ivan, director general BRK. 

BRK a fost înființată ca societate pe acțiuni în 1994, sub denumirea de Broker Cluj. Activitatea sa de bază este structurată pe două direcții de afaceri, respectiv segmentul de intermediere și segmentul de tranzacționare. Aceasta acționează ca firmă de investiții, intermediar și emitent. 

Comenteaza