Bosch aduce 77 de milioane de euro la Cluj

Bosch aduce 77 de milioane de euro la Cluj
Jumătate din suma pe care grupul german a alocat-o pentru următorii doi ani este destinată noii capacităţi de producţie din parcul Tetarom III.

Grupul german Bosch, care a anunţat că îşi va deschide o fabrică în parcul industrial Tetarom III din judeţul Cluj, a avut anul trecut în România o cifră de afaceri de 188 de milioane de euro, în creştere cu 17%. Lucrările la fabrica din Jucu, în vecinătatea fostei hale Nokia, au început din luna mai.

Investiţiile planificate în acest an şi în 2013 pe piaţa din România, care le includ şi pe cele în fabrica din Jucu, ajung la 120 de milioane de euro. "Datorită unei creşteri de 17 procente a vânzărilor, care au atins 188 de milioane de euro, am reuşit să ne depăşim obiectivul stabilit pe 2011 şi astfel am contribuit la evoluţia globală, pozitivă a grupului Bosch. Rezultate excepţionale au înregistrat în special divizia de tehnologii auto şi centrul de comunicare", a declarat Brigitte Eble, director general al Robert Bosch SRL şi reprezentant al grupului pentru România.

"Actuala fabrică din Blaj va fi extinsă cu o nouă linie de producţie, urmând ca aici să se realizeze adiacent şi o nouă gamă de produse, şi anume senzori de turaţie destinaţi industriei auto. De asemenea, vom deschide un centru nou la Cluj, unde vom produce unităţi electronice de comandă pentru autovehicule", a mai declarat Eble. Lucrările de construcţie au început în luna martie pentru centrul din Blaj, respectiv în luna mai pentru cel din Cluj.

La Cluj, Bosch va produce unităţi electronice de comandă pentru autovehicule. Lucrările la fabrică au început din luna mai. Bosch mai deţine în România un centru de vânzări la Bucureşti şi o fabrică la Blaj. În unitatea din Cluj vor fi investiţi 77 de milioane de euro până la sfârşitul anului viitor, iar în unitate vor fi create 340 de locuri de muncă. Procesul de producţie este programat să înceapă la mijlocul anului viitor. Noul centru va avea o suprafaţă totală de 38.000 mp. Unitatea din Cluj nu va face doar producţie, ci va include şi activitate de cercetare.

Organizaţional, acest nou centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi 20.000 de angajaţi. Până în prezent, grupul Bosch este reprezentat în România în trei unităţi. În Bucureşti, Bosch are o societate de distribuţie de scule electrice, sisteme de încălzire, sisteme de securitate, siguranţă şi comunicaţii, şi echipamente auto pentru piaţa de aftermarket, iar în Timişoara se află un centru de comunicare. La Blaj este amplasată o unitate de producţie pentru tehnică liniară, în prezent extinsă cu o unitate de producţie destinată industriei auto. Numărul de angajaţi ai concernului Bosch în România este de 1.400.

Conform datelor stabilite prin contractul negociat, compania germană preconizează în Tetarom III o investiţie pe un teren de 20 ha. Grupul Bosch este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii. În domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum şi construcţii, cei 283.500 de angajaţi au generat în anul fiscal 2010 vânzări de 47,3 miliarde de euro. Grupul cuprinde compania Robert Bosch şi 350 de filiale şi companii regionale din peste 60 de ţări. Bosch investeşte 3,8 miliarde de euro în fiecare an în cercetare şi dezvoltare, iar în ultimii ani a înregistrat 3.867 de patente în toată lumea.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a anunţat că grupul italian De'Longhi va achiziţiona activele Nokia din parcul industrial de la Jucu, din vecinătatea viitoarei fabrici Bosch, unde va începe în acest an producţia de aparate electrocasnice şi electronice. Ţinta de angajări este de 600-1.000 de oameni, iar investiţia în dotările cu echipament ale halelor, de 30 de milioane de euro. Cei doi noi giganţi mondiali preconizaţi să vină în parcul industrial Tetarom III, Bosch şi De'Longhi, au o ţintă de angajări de 3.000 de oameni şi investiţii de aproape 100 de milioane de euro, conform conducerii CJ Cluj.

 

 

Etichete
Comenteaza