Boloş: ''După Comisia Europeană, ne atrage atenţia şi FMI / Riscul să pierdem 75 miliarde euro''

Boloş: ''După Comisia Europeană, ne atrage atenţia şi FMI / Riscul să pierdem 75 miliarde euro''

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, anunţă, marţi, că s-a întâlnit cu o delegaţie a Fondului Monetar Intenaţional, iar specialiştii au apreciat eforturile României de a implementa politici economice responsabile, dar au cerut atenţţie în reducerea deficitului bugetar. Aceeaşi solicitare a avut-o anterior şi Comisia Europeană. „Miza? Riscul să pierdem 75 miliarde euro”, a reiterat ministrul Finanţelor.

”După Comisia Europeană, ne atraga atenţia şi FMI. Vine Comisia Europeană li spune: «Aveţi grijă cu deficitul bugetar, dacă nu faceţi ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteţi în pericol să vă suspendăm fondurile europene, toate, şi din Politica de coeziune şi din PNRR». Mai pe româneşte «v-aţi întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiţi fără să puneţi nimic în loc şi sacul a ajuns la fund»”, a scris, marţi, pe Facebook, ministrul Finanţelor.

Boloş a reiterat ideea că, în caz contrar se pot pierde 75 de miliarde de euro.

”Miza? Riscul să pierdem 75 miliarde euro şi să închidem toate proiectele de investiţii, care ar rămâne fără sursă de finanţare: adică toate proiectele din bani europeni ce înseamnă drumuri noi, spitale noi, şcoli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau reţele de apă-canalizare s-ar opri”, a mai transmis ministrul.

Marcel Boloş a anunţat că s-a întâlnit cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, veniţi în delegaţia anuală pentru examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional.

”Ne-au apreciat eforturile de a implementa reforme şi politici economice responsabile, dar au subliniat: „«Aveţi nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetară. Aveţi nevoie să reduceţi deficitul bugetar şi să luaţi măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii.» În tot acest timp, ţările UE care ”donează” pentru noi privesc cum dăm din umeri”, a mai transmis ministrul.

Acesta afirmă că, în această situaţie, s-a ajuns la ”nevoia unui pachet de măsuri fiscal-bugetare asumat de coaliţia de guvernare, care ţine agenda publică deja de prea mult timp”.

”Un efort necesar şi un efort care nu se poate opri aici. Pentru că în următorii ani va aduce beneficiile unui stat mai disciplinat şi mai corect, care îi protejează pe cei care fac investiţii.

Pentru că va însemna cheltuieli publice mai înţelept făcute şi cu resursa umană corect dimensionată, dar şi un cadru fiscal mai predictibil pentru mediul de afaceri şi mai onest pentru români”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Etichete
Comenteaza