Boc impune guvernului legea metropolelor

Boc impune guvernului legea metropolelor

Premierul Florin Cîțu a agreat elaborarea unui proiect al legii zonelor metropolitane susținut de guvern, propunere formulată de primarul Clujului, Emil Boc, noul președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).

Conducerea organizației a participat la o întâlnire cu premierul pe tema bugetului de stat pe 2021, care a mai cuprins reluarea și finalizarea procesului de descentralizare, modificarea Codului Administrativ, evaluarea cadrului instituțional privind funcționarea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), finanțarea burselor și a transportului elevilor, modificarea legislației privind achizițiile publice pentru dotarea și întreținerea centrelor de vaccinare, legea salarizării.

Boc l-a asigurat pe premier de susținerea AMR a inițiativelor  guvernamentale ce privesc reforma statului, insistând însă asupra respectării principiilor europene consacrate referitoare la subsidiaritate, autonomie locală și transferurile de responsabilități, către municipii, doar cu asigurarea sursei de finanțare.

Cele două părți au ajuns la un acord în cinci puncte. Din ianuarie 2021, cheltuielile pentru indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul municipiilor, drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, sistemul de protecție a copilului se vor finanța 90% de la bugetul de stat și 10% din bugetele locale.

Ministerul Dezvoltării va relua și va accelera procedurile privind transferul bunurilor, imobilelor, terenurilor din domeniul public / privat al statului către autoritățile locale. Instituția va elabora o lege sectorială pentru transferul către municipii a bunurilor imobile aflate în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului, va urgenta procedurile de transfer și va permite cadastrarea și intabularea bunurilor după transferul lor acestora către municipii.

Ministerul va colabora cu AMR pentru modificarea prevederilor Codului Administrativ. S-a agreat elaborarea unui proiect al legii zonelor metropolitane care va fi susținut de guvern. Totodată, a  fost acceptată propunerea AMR privind analizarea creșterii plafonului actual pentru autorizarea tragerilor din finanțările rambursabile, în prezent de 1,2 miliarde de lei, pentru anii 2021-2023.

De asemenea, costurile burselor și transportului public pentru elevi vor fi suportate de către guvern. La întâlnire au participat premierul Florin Citu, Attila Cseke - ministrul dezvoltării, dar primarii municipiilor Cluj-Napoca, Buzău, Galați, Suceava, Iași, Craiova, Oradea, Petroșani, Bacău.

Comenteaza