Blănculescu: „Mergeţi în Golful Persic să luaţi bani pentru proiectul Tarniţa!"

Blănculescu: „Mergeţi în Golful Persic să luaţi bani pentru proiectul Tarniţa!
Economistul Ionel Blănculescu sugerează înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii al României (FSIR) care să atragă finanţări internaţionale pentru marile investiţii ale ţării, printre care şi hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti.

„FSIR poate merge în zona Golfului Persic, unde să sprijine realizarea unei emisiuni de bonduri speciale, care să atragă 5-10 miliarde dolari pe care să-i aducă în România şi să-i investească în 3-4 investiţii mari, cum ar fi centrala Tarniţa-Lăpuşteşti sau Grupurile 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă. La rambursare, acel stat devine acţionar, prin conversia bondurilor în acţiuni. Toţi au FSI. Trebuie să creăm şi noi o astfel de structură care să producă bani, ne trebuie o celulă a statului care să negocieze, să discute. La noi totul este îngheţat şi în fiecare zi pierdem bani. Toată lumea transformă terenurile agricole în parcuri de eoliene, fotovoltaice, dar pentru a putea transporta atâta energie, România are nevoie de modernizări de minim 500 de milioane de euro", a declarat Blănculescu, pentru Bursa.

Acesta a menţionat că structura de afaceri respectivă poate fi o instituţie formată din 30-50 de superspecialişti în domeniul business-ului, care există în România în acest moment, care să fie şi bine plătiţi, din banii produşi din activitatea prestată, şi care să fructifice oportunităţile din întreaga lume. Proiectul de la Tarniţa se află în discuţii de câţiva ani. Guvernul consideră această investiţie ca una necesară, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. „Am prezentat în China prima dată acest proiect acum patru ani. Căutăm investitori, fiindcă statul român nu îşi poate permite acest proiect, trebuie să găsim o formulă de parteneriat public-privat sau o companie care să susţină această investiţie", a afirmat Niţă. Proiectul a fost întocmit de societatea Interproiect, iar costurile de construire se ridică între 1,5 şi 2,5 miliarde de euro. Hidrocentrala va avea o capacitate de 1.000 MW. Timpul estimat pentru finalizarea construcţiei este de 5-8 ani.

Comenteaza