Bătălia dintre acţionari urcă valoarea Carbochim

Bătălia dintre acţionari urcă valoarea Carbochim
Acţiunile producătorului clujean de materiale abrazive şi-au triplat valoarea de piaţă în numai şase luni, în ciuda unui context internaţional nefavorabil.

Investitorii de la Carbochim îşi freacă mâinile de bucurie: dacă în toamna anului trecut titlurile valorau în jur de 4 lei, la finalul săptămânii trecute au ajuns la peste 12 lei. Creşterea de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este pusă de specialişti pe seama intereselor diferite ale grupurilor de acţionari. Toţi administratorii urmează să fie schimbaţi la adunarea acţionarilor.

"Acţionarul majoritar încearcă să obţină cât mai aproape de 100%, de aceea este de aşteptat să facă o ofertă de preluare. E greu să intri pe o poziţie de cumpărare pe Carbochim, nu există foarte multe acţiuni disponibile pe piaţă", este de părere Andrei Rădulescu, senior analyst la societatea de servicii de intermediere financiară Broker. El consideră că majorarea abruptă a titlurilor nu poate fi pusă pe seama contextului internaţional de pe piaţa de capital, care este defavorabil. "Jocurile la Carbochim sunt deja făcute. Acolo s-a schimbat anul trecut acţionarul majoritar, iar acesta încearcă să obţină cât mai multe titluri. Nu am văzut volume foarte mari făcute cu Carbochim", susţine Rareş Nilaş, director general al companiei de intermediere BT Securities. Conform BVB, în ultimele 52 de săptămâni s-au executat 1.258 de tranzacţii cu Carbochim, de 21 de milioane de lei. Cele mai mari s-au făcut pe 20 octombrie - 1,23 milioane şi pe 30 martie - 1,05 milioane. În ultimele trei zile de tranzacţionare valoarea acţiunilor a crescut cu 15%, maximul admis de BVB, cel mai mare curs fiind stabilit vineri: 12,23 lei.

Carbochim are un capital social de 9,7 milioane de lei, împărţit în 3,8 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,5 lei. Capitalizarea sa bursieră a urcat de la 15,9 milioane de lei în octombrie la 47,4 milioane. Consiliul de Administraţie (CA) a propus acţionarilor un dividend de 46 de bani din profiturile şi rezervele pe ultimii trei ani. Compania deţine 25% din piaţa abrazivelor din România. "Chiar dacă scăderea din sectorul construcţiilor s-a menţinut, industria a dat semne de revenire şi creşterea cifrei de afaceri se datorează în principal acestui segment. În cursul anului 2012 apreciem o creştere moderată a vânzărilor, de 5%", a menţionat preşedintele CA, Viorel Popoviciu. Societatea produce corpuri abrazive cu liant ceramic, organic, mineral sau elastic, discuri de debitat, abraziv pe suport de hârtie şi pânză. Principalii concurenţi sunt Saint-Gobain (Franţa), Klingspor (Germania), Tyrolit (Austria), Comet (Slovenia), IBA (Serbia), Deerfos (Coreea de Sud).

Omul de afaceri Cătălin Chelu îşi dispută controlul asupra societăţii cu persoane fizice precum Titus Popa (11,1%), Mircea Ionescu (10,7%), Ion Răducanu (10,6%), Marius Ionescu (8,5%). Electroargeş Curtea de Argeş, acţionar ce deţine 14,4% din Carbochim, a cerut revocarea întregului CA ca urmare a schimbării structurii acţionariatului şi alegerea noului for prin vot cumulativ, solicitări care vor fi dezbătute în cadrul întrunirii acţionarilor din 24/25 aprilie. Noii membri propuşi de Electroargeş sunt Cătălin Gheorghe, Lina Lupu, Edy Minjineanu şi Chirilă Gheorghe (toţi din Galaţi), Scop Line Galaţi îi vrea pe Giulio Patriche (Galaţi) şi Constantin Bordeianu (Deva), în timp ce Marius Ionescu (Craiova) a cerut, la rândul său, înscrierea ca membru al CA. Acţionarii se vor pronunţa asupra strategiei comerciale pentru acest an, prelungirea liniilor de credit de 6 milioane de lei şi garantarea acestora cu ipoteci asupra activelor societăţii. Carbochim a înregistrat în 2011o cifră de afaceri de 30,3 milioane de lei şi un profit net de 1,46 milioane, conform bilanţului anual. Societatea avea 233 de angajaţi.

Cum au urcat titlurile Carbochim

* Octombrie 4,1 lei
* Noiembrie 5,5 lei
* Ianuarie 7,1 lei
* Martie 8,9 lei
* Aprilie 12,2 lei

Sursa: BVB

(D.E.)

 

 

Comenteaza