Bătaie pe răsaduri la Cluj. Universitatea de Științe Agricole mai scoate o serie

Bătaie pe răsaduri la Cluj. Universitatea de Științe Agricole mai scoate o serie
Clujenii s-au înghesuit dis-de-dimineață să ia răsaduri de roșii inimă de bou | Foto: USAMV

Pentru că răsadurile de legume oferite clujenilor s-au cumpărat într-un timp record, în doar câteva ore de la scoaterea lor la vânzare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a decis să suplimenteze numărul acestora.

“Dragi pasionați de legumicultură, răsadurile disponibile de ieri dimineață la serele USAMV Cluj-Napoca s-au epuizat. Universitatea noastră însă, prin Stațiunea de Cercetări Horticole Cluj-Napoca, suplimentează numărul de răsaduri, după cum urmează: ardei gras, kapia și iute (1.500 de fire), vinete (500), tomate (200) și țelină (1.400).

Prețul unic pentru răsaduri este de 1,20 lei, cu excepția celor de țelină, care costă 1,50 lei. Vă anunțăm că după 1 mai, tot la stațiunea de cercetare, vor mai puse în vânzare 3-4.000 de răsaduri de tomate. Accesul la stațiunea din cartierul Gheorgheni se face pe la poarta din str. Liviu Rebreanu, la capătul liniei 33. Vă mulțumim pentru interes și înțelegere!”, a transmis conducerea instituției.

USAMV a făcut 1.000 de euro pe oră

"Luni a fost bătaie pe răsaduri. Practic în 10 ore s-a cumpărat tot-tot-tot, luni și marți ce a mai rămas. Inclusiv plantele aromatice s-au cumpărat integral. La roșii inimă de bou au fost cea mai mare nebunie. Au venit de la cupluri tinere la pensionari pregătiți cu lădițe sau oameni de afaceri cu mașini ultimul răcnet, pasionați de grădinărit", relatează cei de la USAMV.

În 16 aprilie instituția a pus în vânzare primele răsaduri de legume din soiuri românești. S-au putut achiziționa răsaduri de tomate - soiurile inimă de bou, crețe, de Buzău (30.000), ardei gras roșu, galben și kapia (1.500 de fire), vinete (1.000), gogoșari (500), țelină (500), ardei iute (300), plante aromatice – busuioc, salvie, mentă, oregano (300 de fire).

Toate răsadurile au fost plantate individual la USAMV, în ghivece, din semințe românești. Prețul unic pentru fiecare răsad, indiferent de legume, a fost de 1,20 lei. Vânzarea răsadurilor s-a făcut la serele din incinta instituției. La un calcul sumar, la 40.000 de răsaduri scoase la comercializare în 10 ore, USAMV a făcut, în medie, aproape 1.000 de euro pe oră.

Roșiile tradiționale prind rădăcini în Ardeal

Mai mulţi producători locali s-au decis să cultive roşii, ardei sau fasole nemodificate genetic, din seminţe tradiţionale care aproape nu se mai găsesc. Nucleul cuprinde comunele Apahida, Dezmir, Cojocna, Jucu. 14 ferme s-au asociat în cadrul Cooperativei Agricole Lunca Someşului Mic, în cadrul căreia au reuşit să încheie chiar contracte cu marile reţele comerciale. Proiectul de protejare a biodiversităţii în Transilvania prin folosirea seminţelor tradiţionale a fost demarat de Fundaţia Civitas, cu finanțare europeană. Au fost create două grădini experimentale în localitățile Apahida şi Locod, o reţea de semănători de produse tradiţionale sau burse de distribuire a seminţelor în scopul multiplicării lor.

Comenteaza