Băsescu: Creşterea economică prognozată pentru 2012 este de 3,7%, mai redusă cu 0,2%

Băsescu: Creşterea economică prognozată pentru 2012 este de 3,7%, mai redusă cu 0,2%
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că, pentru anul 2012, creşterea economică prognozată este de 3,7%, fiind vorba de o reducere cu 0,2%, pe fondul evoluţiilor internaţionale, pentru anul 2011 fiind menţinută evaluarea privind 1,5% creştere economică.

Şeful statului a prezentat o serie de concluzii după întâlnirea avută în cursul după-amiezii cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.

Potrivit preşedintelui Băsescu, programul derulat de Guvern a contribuit în mod esenţial la consolisdarea creşterii economice, fiind create condiţiile pentru o creştere economică relativ mică anul acesta şi mai puternică anul viitor.

De asemenea, el a menţionat că România şi-a menţinut stabilitatea fiscală şi financiară.

"S-a reluat creşterea economică, uşoară, dar s-a reluat, România este într-un proces de creştere, iar evaluarea pentru 2011 se menţine - 1,5%, urmând ca în 2012 să fie 3,7%", a spus Băsescu, explicând că a intervenit o reducere de la 3,9% la 3,7% pe fondul evoluţiilor internaţionale.

Deficitul de cont curent se menţine sub 5%, inclusiv pentru 2012, a declarat el.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că aceasta înseamnă că România începe să devină competitivă.

FMI a menţinut prognoza de creştere economică la 1,5% pentru acest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Potrivit surselor, România a îndeplinit toate ţintele cantitative stabilite pentru primul semestru al acestui an şi nu va cere nicio derogare în board-ul FMI.

Totodată, autorităţile române şi misiunea FMI au convenit asupra scrisorii suplimentare de intenţie la acord, care include noile ţinte şi măsurile care vor fi întreprinse în perioada următoare.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.

Rezultatele evaluării vor fi prezentate luni, într-o conferinţă de presă, de către oficialii FMI, Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.

În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

 

Comenteaza