Bărbații, mai delăsători cu treburile casnice. 7 din 10 femei spun că se ocupă ele de acest „job”

Bărbații, mai delăsători cu treburile casnice. 7 din 10 femei spun că se ocupă ele de acest „job”
| Foto: serezniy - Depositphotos.com

Circa 70% dintre femeile care locuiesc cu partenerul de viaţă spun că sunt responsabile şi de treburile casnice, precum pregătirea meselor, spălatul vaselor, spălatul şi călcatul hainelor, dar şi pregătirea copiilor pentru diverse activităţi, în cele mai multe cazuri.

Astfel, pentru o treime dintre femei, „joburile casnice" ocupă mai mult de 4 ore, echivalentul unui job cu jumătate de normă.

Totodată, conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, sondajul realizat de BestJobs mai semnalează că, pe lângă jobul oficial, femeile au şi roluri precum contabila familiei, fiind responsabile de bugetul gospodăriei (peste 63%), bucătarul casei (59%) sau organizator de petreceri aniversare (32%).

Femeia, omul multitasking în casă

Pentru femeile care au şi copii, rolurile se diversifică şi mai mult, acestea fiind şi mamă-învăţătoare sau mamă-profesoară (aproximativ 32%). De asemenea, ocazional devin şi povestitor pentru cei mici (25%), şoferul familiei (22%), responsabilă cu reparaţiile în casă (peste 19%) sau IT-ista familiei (17%). Dacă ar fi remunerate, "joburile casnice" ar valora cel puţin echivalentul salariului de la jobul oficial, consideră 60% dintre respondentele sondajului, în timp ce 40% spun că nu pot estima această implicare în bani.

În gospodăriile mixte, responsabilităţile sunt împărţite de cele mai multe ori în funcţie de gen. Astfel, femeile ajung să îşi ocupe o parte mai mare din timpul liber cu treburile casnice, care intră în sarcina lor şi consumă cel mai mult timp. Chiar dacă şi bărbaţii îşi asumă roluri precum responsabilul cu reparaţiile de orice fel din casă (78%), şoferul familiei (56%), contabilul familiei (39%) şi tată-învăţător sau tată-profesor (39%), 44% dintre respondenţii de gen masculin au declarat că soţia sau partenera se ocupă cel mai mult de treburile casnice, în timp ce 37% consideră că responsabilităţile sunt împărţite în mod egal. Dintre bărbaţii care se ocupă de întreţinerea casei şi a familiei, aproape 83% alocă în medie între una şi trei ore zilnic acestor sarcini şi doar 17% depăşesc acest timp.

În continuare vedem că femeile tind să aibă mai multe responsabilităţi decât partenerii lor când vine vorba de joburile casnice, ceea ce înseamnă mai puţin timp pentru propriile pasiuni sau hobby-uri. Cu toate acestea, avem în jurul nostru foarte multe exemple de femei care îmbină cu succes rolurile profesionale şi cele casnice. Fiecare femeie merită recunoaştere pentru toate joburile din fiecare zi. Astfel, BestJobs lansează o campanie-manifest prin care celebrează femeile care reuşesc să pună lumea în mişcare şi la birou, dar şi acasă - Ana Vişian, marketing manager BestJobs.

Sondajul a fost efectuat în luna februarie 2023, pe un eşantion de 2.376 de utilizatori de internet din România, dintre 57% de gen feminin şi 43% de gen masculin.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe platformă sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 35.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală.

Comenteaza