Banca Transilvania valorează 3 miliarde de euro la bursă. De ce a crescut în pandemie

Banca Transilvania valorează 3 miliarde de euro la bursă. De ce a crescut în pandemie

Capitalizarea Băncii Transilvania (BT) Cluj a urcat la 3 miliarde de euro la Bursa de Valori București (BVB), o treime din aceasta fiind realizată din mai 2020 încoace.

Acţiunile BT s-au apreciat cu 48% din mai 2020 încoace față de o creștere de 44% a indicelui bursier BET, potrivit ZF. "Sunt de părere că şi perspectivele pentru următoarele trimestre sunt bune; nu trebuie să uităm că banca s-a provizionat puternic în timpul pandemiei şi o revenire spre normal poate rezulta şi într-o trecere a acestor provizioane la profit", susține Radu Cojoc, broker Goldring 

Pe fondul unei aprecieri de 48% a pre­ţului acţiunilor din mai 2020 în­coace, sus­ţi­nut de revenirea opti­mis­mu­lui pe burse dar şi de re­zul­tatele sale finan­ciare, BT, cea mai mare in­stituţie de credit din România în func­ţie de valoarea acti­velor ges­tio­nate, a atins în 4 mai 2021 o capita­li­zare bursieră record, arată datele agregate de la BVB.

În ziua de tranzacționare respectivă, prima în care investitorii au avut de digerat rezultatele trimestriale anunţate, peste aşteptările unor analişti, banca de la Cluj a atins o capitalizare de 14,7 miliarde de lei, valoare istorică şi care corespunde unui preţ de 2,56 lei/acţiune. 

Acționarii BT au aprobat pentru acest an un profit bugetat de 1,2 miliarde de lei. Ei vor primi o acțiune gratuită la 10 deținute. Aceștia au avizat majorarea capitalul social cu 573 de milioane de lei, din profitul net pe 2020, și acordarea unei acţiuni gratuite la fiecare 10 deţinute, prin emisiune de titluri noi. Majorarea capitalului se va realiza prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net.

Aceasta va avea loc prin emiterea de acţiuni, cu valoarea nominală de 1 leu, în beneficiul acţionarilor înregistraţi de Depozitarul Central la o dată de înregistrare ce va fi stabilită. Pentru 2021, BT vizează venituri operaţionale de 4,15 miliarde de lei, cheltuieli operaţionale de 2 miliarde, provizioane de 590 de milioane, un profit brut de 1,5 miliarde. Planul de investiţii este de 400 de milioane de lei. 

Comenteaza