Banca Transilvania va conduce Asociaţia Pieţelor Financiare

Banca Transilvania va conduce Asociaţia Pieţelor Financiare
Vicepreședintele băncii clujene, la cârma ACI România | Foto: Banking News

Luminiţa Runcan, vicepreşedintele Băncii Transilvania (BT) Cluj, a fost desemnată în fruntea Asociației Piețelor Financiare (ACI România).

Ca urmare a alegerilor, Consiliul Director (CD) al ACI România va avea următoarea componenţă: preşedinte - Luminiţa Runcan, secretar general - Iancu Cutumișu (Banca Națională a României), trezorier - Adrian Constantin Pârvulescu (Unicredit), șeful comisiei de educaţie Valentin Popovici (BCR), șeful Comisiei de profesionalism - Aurelian Mihăilescu (Raiffeisen). Responsabil de comunicare va fi Marius Stoica (BRD), iar ca membri figurează Corina Cudric Neguț (First Bank) și Laurențiu Mihăilescu (ING).

La adunarea generală, CD a prezentat activitatea asociației din ultimul an: comunicarea publică pe subiectul ROBOR; discuțiile cu autoritățile de reglementare pentru susținerea punctelor de vedere ale comunității profesionale a piețelor financiare pe teme de interes general; contribuția la modificările regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID și ROBOR, recent intrate în vigoare.

Cu această ocazie au fost prezentate demersurile pentru actualizarea cadrului contractual pentru tranzacțiile cu instrumente financiare derivate; prezentări cu privire la evoluțiile modului de determinare a ratelor de referință EURIBOR și LIBOR; colaborarea cu alte asociații profesionale. George Mucibabici, membru fondator al ACI România, a susținut discursul de deschidere a sedinței. În calitate de invitaţi ai adunării generale, au susținut prezentări Anna Senina - Refinitiv, precum şi Natalia Hencsey - Bloomberg.

ACI România este o organizaţie profesională a profesioniștilor bancari activând în domeniul pieţelor financiare, având drept obiectiv promovarea standardelor etice şi de competenţă specifice. În cei 25 de ani de la înființare, aceasta a realizat proiecte menite să dezvolte și să adapteze piața financiar-bancară din România la standardele internaționale de conduită, educație profesională, și din punct de vedere al cadrului contractual.

Asociația colaborează cu instituțiile de reglementare pentru elaborarea și perfecționarea în spirit european a unor regulamente ale piețelor monetar-valutare din România, fiind inițiator al proiectelor de implementare a calculului și publicării zilnice a ratelor de referinţă pentru piața monetară (ROBOD/ROBOR) şi a ratelor de referinţă pentru titlurile de stat.

Recent, ACI România a salutat publicarea codului de conduită global de schimb valutar, încurajând membrii săi să adere la acesta. Pe plan internaţional, ACI – Financial Markets Association este o asociație reprezentată în 63 de ţări, cu 9.000 de membri.

Comenteaza