Banca Transilvania: semne bune - își revine piața construcțiilor

Banca Transilvania: semne bune - își revine piața construcțiilor

În ciuda scăderii produsului intern brut (PIB) al țării, sectorul construcțiilor s-a majorat considerabil în primul semestru al anului, relevă Andrei Rădulescu, directorul direcției macroeconomie al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

Un raport al BT evidențiază că primele estimări ale Institutului Național de Statistică (INS) indică ajustarea economiei interne cu 12,3% trimestru/trimestru și cu 10,5% an/an în trimestrul II, pe fondul incidenței pandemiei și consecințelor acestui șoc fără precedent.

“În semestrul I, PIB al României a scăzut cu 4,7% an/an, dar se evidențiază majorarea sectorului de construcții cu 18,9% an/an, susținută de mixul relaxat fără precedent de politici economice în implementare. În scenariul central BT ne așteptăm la creșterea economiei cu un ritm mediu anual de peste 2,5% în perioada 2020-2022”, a precizat Andrei Rădulescu.

Evoluțiile din piețele internaționale și știrile interne s-au resimțit pe piața financiară în ședința de tranzacționare. La nivelul pieței monetare ratele de dobândă au scăzut, iar indicii ROBOR la trei luni și ROBOR la șase luni s-au diminuat cu câte un punct bază la 1,99%, respectiv 2,07%.

Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă s-au consolidat: pe scadența 10 ani la 3,79%. La licitația suplimentară Ministerul Finanțelor Public a atras 60 milioane de lei prin obligațiuni cu scadența octombrie 2023 la un cost mediu anual de 3,38%. În schimb piața de acțiuni a scăzut (indicele BET cu 0,4%), rulajul urcând la 11 milioane de euro.

Comenteaza