Banca Transilvania se bate cu trei multinaționale pentru Idea Bank

Banca Transilvania se bate cu trei multinaționale pentru Idea Bank
Idea Bank este dorită de patru grupuri bancare

Banca Transilvania (BT) Cluj, liderul pieţei bancare naționale, se luptă cu Vista Bank pentru achiziţia Idea Bank România, societate bancară scoasă la vânzare la finalul anului trecut de către grupul polonez Getin.

O tranzacţie pe piața financiară din România se profilează la orizont: banca din Cluj se luptă cu Vista Bank pentru achiziţia Idea Bank, societate bancară cu active de 2,7 miliarde de lei, conform ZF. Idea Bank a fost scoasă la vânzare la finalul anului trecut de către grupul polonez Getin.

Idea Bank România, o bancă de talie mică este şi pe lista JC Flowers (First Bank) şi OTP Bank. Idea Bank avea la finalul anului trecut active de 2,7 miliarde de lei, deţinând o cotă de piaţă de 0,48%. Banca avea credite acordate de 1,7 miliarde de lei şi depozite atrase de 2,3 miliarde de lei.

Capitalul propriu al băncii era la finalul anului trecut de 229 millioane de lei, faţă de un capital social de 326 milioane, diferenţa negativă de 114 milioane reprezentând pierderea acumulată în timp şi care nu a fost recuperată până acum.

Acționarii BT au aprobat pentru acest an un profit bugetat de 1,2 miliarde de lei. Ei vor primi o acțiune gratuită la 10 deținute. Aceștia au avizat majorarea capitalul social cu 573 de milioane de lei, din profitul net pe 2020, și acordarea unei acţiuni gratuite la fiecare 10 deţinute, prin emisiune de titluri noi.

Majorarea capitalului se va realiza prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net, prin emiterea de acţiuni, cu valoarea nominală de 1 leu, în beneficiul acţionarilor înregistraţi de Depozitarul Central la o dată de înregistrare ce va fi stabilită.

Acţionarii băncii au aprobat situaţiile financiare pentru 2020, bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul de investiții pentru 2021, remunerația administratorilor, politica de remunerare privind organul de conducere, schimbarea sediului social. Pentru 2021, BT vizează venituri operaţionale de 4,15 miliarde de lei, cheltuieli operaţionale de 2 miliarde, provizioane de 590 de milioane, un profit brut de 1,5 miliarde.

Planul de investiţii, de 400 de milioane de lei, include alocări pentru clădiri (agenţii şi sucursale) - 64 de milioane, investiţii IT şi carduri - 234 de milioane, securitate - 11,8 milioane, centrul de procesare de numerar - 15 milioane, inițiative digitale - 46,9 milioane. BT avea o capitalizare bursieră de 14,1 miliarde de lei, în creștere cu 10,4%, de la începutul anului, conform Bursei de Valori București. 

Comenteaza