Banca Transilvania se bate cu Petrom şi Transgaz în topul randamentelor

Banca Transilvania se bate cu Petrom şi Transgaz în topul randamentelor
Banca Transilvania (BT) Cluj va oferi acţionarilor săi în acest an un randament de 21% din dividende şi din acţiuni gratuite, unul dintre cele mai bune dintre companiile de la bursă. Fondul Proprietatea, Petrom şi Transgaz sunt şi ele în top.

Consiliul de Administraţie (CA) al băncii clujene a propus ca profitul net de anul trecut, de 1,2 miliarde de lei, să fie alocat pentru rezerve legale (314 milioane de lei) şi rezerve de repartizat (914 milioane de lei, dintre care 219 milioane de lei ca dividende).

Dividendul brut pe acţiune a fost calculat la 0,06 lei. Data de înregistrare fixată pentru identificarea acţionarilor care urmează să beneficieze de dividende sau alte drepturi este 3 august, iar cea a plăţii dividendelor, 10 august.

Administratorii BT au propus şi majorarea capitalului social cu 695 de milioane de lei, prin emiterea de acţiuni noi cu o valoare nominală de 1 leu. Operaţiunea se va realiza prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net de anul trecut, în beneficiul acţionarilor înregistraţi la 4 august 2017. 
 
Rata de distribuire a profitului net pentru dividende la BT în acest an este de 17% faţă de 50% anul trecut. Randamentul dividendelor este în jur de 2%, iar cel al acţiunilor gratuite, de 19,7%, rezultând un randament total de 21%, la cotaţiile acţiunilor din această săptămână de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). 
 
Personal stimulat din răscumpărări de acţiuni
 
Membrii CA propun şi răscumpărarea de către BT a cel mult 25 de milioane de acţiuni proprii, la un preţ maxim de 3,5 lei la momentul achiziţiei. Strategia vizează implementarea unui sistem de remunerare şi derularea unui program de fidelizare a personalului băncii pe o perioadă de cel puţin trei ani, dar şi plata unor remuneraţii fixe către acesta.
 
O altă decizie pe care trebuie să o ia acţionarii este alegerea unui administrator pentru perioada rămasă până la expirarea mandatului actualului CA, aprilie 2018, ca urmare a existenţei unui post vacant, data limită pentru depunerea candidaturilor fiind 11 aprilie. Printre principalii acţionari internaţionali ai băncii din Cluj se numără BERD (8,6%), Societăţile de Investiţii Financiare Moldova (7,17%) şi Banat-Crişana (4,44%), IFC - Banca Mondială (4,13%).
 
Firmele cu acţionariat de stat, între cele mai atractive

Compania petrolieră Petrom a propus un dividend brut de 0,015 lei/acţiune, alocând 82% din profitul net de 1,04 miliarde de lei înregistrat anul trecut. Randamentul dividendului la Petrom este de 5% la cotaţia actuală de la BVB. Printre cele mai bune randamente aşteptate de la companiile listate se mai numără Fondul Proprietatea, estimat la 11,3% de către societatea de intermediere Tradeville, dar şi Transgaz sau SIF-uri. 
 
„Dividendele reprezintă una dintre cele mai importante teme pentru piața BVB, respectiv un ciclu sezonier de creștere a prețului acțiunilor, în perioada iarnă-primăvară, la companiile cu tradiție în plata unor dividende generoase. Ne așteptăm ca marile companii să ofere randamente ale dividendelor mult peste rata inflației și peste dobânzile oferite pentru depozitele în lei în sistemul bancar”, a declarat Călina Mihali, analist investiții la Tradeville.

Comenteaza