Banca Transilvania: România, inclusă între țările unde sunt venituri mari

Banca Transilvania: România, inclusă între țările unde sunt venituri mari

Banca Mondială a promovat România în categoria țărilor cu venituri mari, după încorporarea evoluțiilor din 2019 - venit pe locuitor de 12.630 de dolari, conform unui raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

“Este un aspect important pentru deciziile privind rating-ul investițional și pentru negocierile de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)” consideră Andrei Rădulescu, director macroeconomie în BT.

Totuși, raportul arată că, potrivit Institutului Național de Statistică (INS) climatul din piața forței de muncă în țară a continuat să se deterioreze în luna mai, “în contextul pandemiei și consecințelor acestui șoc fără precedent”. Numărul de șomeri (15-74 ani) a crescut pentru a patra lună la rând, cu un ritm lunar de 7,4% și cu 31,8% an/an la 463.400, cel mai ridicat nivel din 2017.

Rata șomajului s-a majorat de la 4,8% în aprilie la 5,2% în mai, maximul din decembrie 2016. “Prognozăm o rată medie anuală a șomajului de 5.4% în perioada 2020-2022”, conform analiștilor BT. Comisia Europeană a aprobat un program de susținere a companiilor afectate de pandemia de coronavirus din România, de 800 milioane euro.

Comenteaza