Banca Transilvania: restanțele la credite ale românilor au ajuns la 1,6 miliarde de euro

Banca Transilvania: restanțele la credite ale românilor au ajuns la 1,6 miliarde de euro
| Foto: activenews.ro

Creditele restante la nivelul întregii țări au crescut cu un ritm lunar de 3,2% în august, până la nivelul de 7,7 miliarde de lei, relevă un raport al Băncii Transilvania Cluj pe baza datelor  publicate de Banca Națională a României (BNR).

Ritmul din august a fost cel mai ridicat nivel din mai 2019. Totuși, în dinamica de la un an la altul, acest indicator s-a redus cu 5,2% în august și cu 1,8% în primele opt luni din 2019, evoluție determinată de climatul pozitiv din piața forței de muncă și de nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare.

Rata creditelor restante a urcat de la 2,8% în iulie la 2,87% în august (maximul din mai) (2,8% la cele în lei și 2,9% la cele în valută).

“Ne așteptăm la creșterea graduală a ratei creditelor restante pe termen scurt, pe fondul finalului ciclului economic postcriză și perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne, cu impact asupra costurilor de finanțare”, susține Andrei Rădulescu, director departament macroeconomie la BT.

Evoluțiile din piețele internaționale și factorii interni au influențat piața financiară în ședința de tranzacționare de miercuri. În sfera pieței monetare ratele de dobândă au crescut, avansul fiind mai pronunțat pe scadențele foarte scurte. ROBOR la trei luni s-a majorat cu trei puncte bază, la 3,10%, iar ROBOR la șase luni a urcat cu un punct bază, la 3,16%. 

Comenteaza