Banca Transilvania intră în afacerea spitalului din Tetarom

Banca Transilvania intră în afacerea spitalului din Tetarom
Dezvoltatorii Centrului de Sănătate Transilvania estimează că structura medicală a unităţii cu echipamente de 18 milioane de euro din parcul industrial va fi definitivată la jumătatea lunii mai.

Noul centru medical privat de pe Tăietura Turcului ar putea deveni funcţional cel mai devreme în 2014, în condiţiile în care lucrările de amenajare a clădirii ridicate în Tetarom ar trebui să dureze nouă luni.

Proprietarii Centrului de Sănătate Transilvania (CST) nu au încă autorizaţia de construire pentru reconversia în unitate medicală a centrului de afaceri ridicat în parcul industrial Tetarom I, cu toate că anul trecut aceştia plănuiau să demareze în august şantierul de reamenajare a imobilului care se transformă în spital.

„Avem certificatul de urbanism şi avizele necesare, dar nu am depus documentaţia pentru autorizaţia de construire, fiindcă ni s-au solicitat nişte completări de la Direcţia de Sănătate Publică. Nu am realizat proiectul după calendarul pe care ni-l doream, dar am făcut paşi importanţi. Şi legislaţia din domeniu a suferit modificări de care noi trebuie să ţinem cont. În 15 mai avem deadline pentru structura medicală (funcţiunile din cadrul centrului, n. red.). Avem un proiect complex, trebuie să fim foarte precauţi. Numai costurile echipamentelor depăşesc 18 milioane de euro", a explicat Valentin Nica, asociat în CST.

Investitorul strategic care intră în afacere este o subsidiară a Băncii Transilvania, devenită acţionar, iar un protocol de colaborare academică a fost încheiat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie. La final de 2010, investitorul din Tetarom I anunţa că imobilul, botezat iniţial Global Plaza, ridicat în parcul industrial şi proiectat cu funcţiuni de centru de afaceri, ar urma să fie transformat în spital.

Asociaţii CBC Design, dezvoltatorul clădirii, au înfiinţat o nouă societate pentru gestionarea proiectului reconvertit: CST. Clădirea cu o suprafaţă de 22.000 mp, care va fi amenajată respectând circuitele funcţionale, are şapte etaje (subsol, parter şi şapte etaje). Având în vedere că prin proiect se vor crea noi locuri de muncă, investitorii au precizat că vor face demersuri pentru obţinerea de facilităţi financiare de la stat. În acest sens, dezvoltatorii au angajat o companie din Cluj, Goodwill Consulting, specializată în servicii (consultanţă, elaborarea cererilor de finanţare, managementul proiectelor) pentru accesarea finanţărilor nerambursabile.

Conform planurilor anunţate cu ocazia lansării proiectului, Global Plaza urma să fie un centru de afaceri care să deservească Tetarom I şi clienţii acestuia. Complexul urma să includă un hotel Ramada de 4*, săli de conferinţe, birouri, spaţii comerciale şi de servicii. Terenul este concesionat de la Tetarom, societate la care Consiliul Judeţean este acţionar majoritar. Clădirea a fost ridicată, însă după izbucnirea crizei financiare, lucrările au fost suspendate, iar proiectul, reorientat de la servicii de afaceri la servicii medicale. Modern Bau, constructorul care a lucrat şi la clădirea deja ridicată, au estimat că reconversia imobilului va dura nouă luni.

Spitale întârziate

Un alt proiect privat în domeniul medical a fost demarat în oraş pe Calea Turzii. Proiectul de 50 de milioane de euro, anunţat iniţial de orădenii de la Pelican pentru 2012, ar trebui să devină operaţional în acest an. Echipa de medici, în curs de recrutare, va număra minim 200 de medici.

 

Comenteaza