Banca Transilvania: “Încrederea în economia țării a crescut”

Banca Transilvania: “Încrederea în economia țării a crescut”

Încrederea în economia României s-a ameliorat în luna mai, pe fondul depășirii vârfului pandemiei și relaxării graduale a restricțiilor, conform unui raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

“Indicatorul Comisiei Europene a urcat cu un ritm lunar de 6,9 puncte, la 72,2 puncte, evidențiindu-se ameliorarea încrederii în industrie, în construcții și în comerțul cu amănuntul”, remarcă Andrei Rădulescu, economistul-șef al BT

Totuși, potrivit Institutului Național de Statistică (INS) managerii previzionează scăderea activității în industrie și servicii și consolidare în construcții și comerțul cu amănuntul în perioada mai - iulie.

Datele Băncii Naționale a României (BNR) indică creșterea creditelor restante cu 2,6% lună/lună la 7,1 miliarde de lei în aprilie (maximul din ianuarie). Rata creditelor restante a urcat de la 2,49% în martie la 2.57% în aprilie, pe fondul incidenței pandemiei.

Activele sectorului bancar au crescut cu 4,7% de la un trimestru la altul și cu 14,7% an/an la 518 miliarde de lei (nivel record), dar rezultatul net s-a diminuat cu 8,9% an/an la 1,65 miliarde în T1, conform datelor BNR.

Încrederea în economia regiunii europene a crescut în mai, pe fondul redeschiderii graduale: indicatorul Comisiei Europene în urcare cu un ritm lunar de 2,6 puncte, la 67,5 puncte. Se evidențiază ameliorarea încrederii la nivel de consumator și în industrie.

Semnalele de redinamizare a economiei, momentul favorabil din piețele financiare internaționale, informațiile companiilor regionale și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime s-au resimțit pe piața financiară joi.

Comenteaza