Banca Transilvania: economia țării a crescut, cea a Europei a scăzut

Banca Transilvania: economia țării a crescut, cea a Europei a scăzut

Economia internă a României a urcat cu 2,4% în primul trimestru al anului (T1) față de aceeași perioadă din 2019, în timp ce produsul intern brut (PIB) în Zona Euro se diminua cu 3,1%, relevă un raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

Conform estimărilor provizorii  ale Institutului Național de Statistică (INS), economia internă a crescut cu 2,4% an/an în T1, evoluție determinată de contribuția cererii interne cu 5,6 puncte procentuale. Se evidențiază majorarea investițiilor productive cu 5,9% an/an, susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, potențialul de dezvoltare pe termen mediu și investițiile publice în derulare.

“Prognozăm creșterea PIB cu un ritm mediu anual de peste 2.5% în intervalul 2020-2022, prin normalizarea cererii interne și ameliorarea contribuției exportului net, într-o evoluție influențată de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc”, menționează Andrei Rădulescu, directorul direcției macroeconomice a BT.

Datele INS indică adâncirea deficitului balanței comerciale a României cu bunuri cu 19% an/an la 6,1 miliarde de euro la patru luni, pe fondul declinului exporturilor cu 13,3% an/an la 20 de miliarde (importurile s-au ajustat cu 7,4% an/an la 26,1 miliarde de euro).

“Ne așteptăm la ameliorarea contribuției exportului net la ritmul PIB, pe fondul majorării ratei de economisire și perspectivelor de depreciere pentru cursul real efectiv al leului”, precizează analiștii BT. Banca Mondială prognozează scăderea economiei cu 5,7% an/an în 2020, însă o creștere cu 5,4% an/an în 2021.

Climatul macro-financiar extern și factorii interni (inclusiv încorporarea deciziei agenției S&P) s-au resimțit pe piața financiară în ședința de tranzacționare de marți. Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut pe scadențele foarte scurte.

Raportul euro/leu a scăzut cu 0,03%, la 4.83, iar dolar/leu s-a apreciat cu 0,56%, la 4.2935, la Banca Națională a României. Piața de acțiuni s-a corectat (indicele BET cu 0,4%), pe o lichiditate de 11,7 milioane de euro.

Estimările preliminare ale Eurostat indică scăderea PIB cu 3.1% an/an în T1 în Zona Euro, pe fondul declinului consumului privat (principala componentă a PIB) cu 3,9% an/an și ajustării exporturilor cu 3,5%, în contextul resimțirii pandemiei și consecințelor. Conform prognozelor recente ale Băncii Mondiale, PIB al regiunii se va diminua cu 9,1% an/an în 2020, însă va crește cu 4,5% în 2021.

Comenteaza