Banca Transilvania, cea mai bună investiție la sfârșit de primăvară

Banca Transilvania, cea mai bună investiție la sfârșit de primăvară

O investiție de 1 milion de euro în acțiunile Băncii Transilvania (BT) Cluj aducea un câștig de 70.000 de euro în perioada 24-31 mai. Peste cea în Bitcoin sau fonduri de investiții și mult deasupra aurului și depozitelor bancare.  

Cu o creştere de 7,07%, în raport cu moneda euro, în perioada 24-31 mai, BT, cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), este performerul emitenţilor care compun indicele BET, conform Bursa.

Acest indice a marcat un avans de 3,99%, în perioada menţionată, revenind peste nivelul avut înainte de ordonanţa de urgență a guvernului nr. 114/2018, anunţată în 18 decembrie, ce a produs o prăbuşire a cotaţiilor din piaţa locală.

Este o evoluţie care apare pe fondul unui context favorabil pentru BVB, unde deşi în perioada de referinţă au fost înregistrate corecţii ex-dividend pentru Romgaz şi BRD - Groupe Societe Generale, un cumul de factori pozitivi a impulsionat preţul principalelor acţiuni de la bursa noastră.

Acţiunile BT au fluctuat între o scădere de 0,44% avută în 29 mai, în contextul unui rulaj de 3,5 milioane de unităţi, şi o creştere de 3,6% apărută în şedinţa din 28 mai, când volumul tranzacţionat a crescut la 13 milioane de titluri, cel mai mare din ultimele două luni şi jumătate.

În restul şedinţelor de tranzacţionare din intervalul 24-31 mai, emitentul a înregistrat exclusiv creşteri, fiind realizate şi două transferuri negociate în această perioadă, prin intermediul cărora s-au schimbat alte 5,93 milioane de acţiuni.

Notabil pentru parcursul titlurilor BT este faptul că în 28 mai a intrat în vigoare reclasificarea Argentinei în categoria pieţelor emergente, respectiv creşterea ponderii în MSCI Frontier Markets Index a şase acţiuni de la BVB incluse în indicele de frontieră: BT, OMV Petrom, Romgaz, BRD, Transgaz, Electrica.

În 30 mai, Guvernul României a anunţat decizia de a reduce la 75 de milioane de euro a cerinţele de aport de capital social pentru administratorii Pilonului II, de peste 10 ori mai puţin decât suma de 800 milioane de euro vehiculată iniţial.

Toate aceste elemente au readus optimismul în rândul investitorilor de la BVB, pe lângă evoluţia pozitivă a cotaţiilor fiind notabilă creşterea masivă a volumelor tranzacţionate faţă de cele din restul lunii mai. Evoluţia BET este pe contrasens cu parcursul pieţelor externe. atât din Europa cât şi din Asia şi SUA, unde în întreaga lună mai s-au marcat scăderi consistente, apărute pe fondul amplificării tensiunilor comerciale.

Grupul BT a obţinut un profit net de 507 milioane de lei în primele trei luni din acest an, în urcare cu 30% faţă de perioada similară a anului anterior, în condiţiile în care veniturile nete din dobânzi au avansat cu 37%, până la 749 milioane.

În ansamblul său, parcursul bursei locale apare şi într-o perioadă în care mai mulţi emitenţi importanţi au programată în această săptămână data ex-dividend (la BT este 4 iunie), la care acţionarii ce deţin titluri ale unei companii nu vor mai fi eligibili pentru a primi dividende pentru acţiunile deţinute.

Evoluţia BVB poate fi interpretată şi în contextul unei presiuni a investitorilor pentru achiziţionarea de titluri ce oferă dividende cu randamente importante. Cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF 1 Banat-Crişana, a căror cotaţie au marcat un salt de 11,8%. SIF 2 Moldova a urcat pe poziţia a doua în top, cu un avans de 10%. IAR Braşov completează podiumul cu o creştere de 8,62%.

Rentabilitatea investițiilor (23-31 mai)

- Criptovaluta Bitcoin +6,47%
- Fondul de investiţii Certinvest +5,95%
- Depozit bancar în lei +0,29%
- Aur +0,26%
- Depozit bancar în euro +0,01%

Sursa: Bursa

Comenteaza