Banca Transilvania, afectată de blocarea serverelor fiscului

Banca Transilvania, afectată de blocarea serverelor fiscului
Activitatea bancară este îngreunată de două zile de blocarea serverelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), fapt care a determinat anumite bănci să revină la vechea metodă de verificare a veniturilor, prin solicitarea adeverinţei de venit sau a talonului de pensie.

"Acest lucru înseamnă pentru consumatori o întârziere de câteva zile în aprobarea creditului. Cei care vor să se împrumute, sunt nevoiţi să aducă de la angajator adeverinţă de venit, eventual extras de cont, contract de muncă, raport Revisal, iar băncile sunt nevoite să aloce resurse suplimentare - personal bancar care să verifice aceste date direct cu angajatorii", spune Irina Chiţu, director al portalului FinZoom.ro.
 
De doi ani verificarea veniturilor se face de către bănci pe internet, prin interogarea bazei ANAF, în baza acceptului prealabil al solicitantului de credit. O prima bancă a anunţat că va înlocui temporar formularul de venituri din surse ANAF cu adeverinţa de la angajator şi în plus extras de cont pentru cei ce nu încasează venitul prin bancă, până la remedierea problemei.
 
"Dacă problemele persistă, am putea să ne aşteptăm că unele bănci să revină la adeverinţa de venit, având în vedere că majoritatea băncilor din piaţă utilizează baza de date ANAF pentru interogarea veniturilor", remarcă analiştii FinZoom. Acum un an şi jumătate, aceştia prezentau cele opt bănci care ofereau credite în baza acordului cu ANAF pentru verificarea veniturilor.
 
În 2017 se poate contracta un credit de nevoi personale fără adeverinţă de venit de la 17 bănci: Alpha Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, BCR, BRCI, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, Idea Bank, ING Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, Patria Bank, Piraeus Bank şi Raiffeisen Bank.  Doar două bănci din piaţă nu au semnat acorduri de colaborare cu ANAF pentru creditele de nevoi personale: Credit Europe şi Veneto. 

Comenteaza