Banca Transilvania: a scăzut produsul intern brut al țării

Banca Transilvania: a scăzut produsul intern brut al țării

Produsul intern brut al României (PIB) s-a diminuat în anul pandemiei cu 3,9%, relevă un raport al analiștilor de la Banca Transilvania (BT) Cluj. 

Aceștia susțin însă că majorarea investițiilor productive cu 6,8% an/an exprimă premise favorabile pentru ritmul economiei pe termen mediu. Totodată, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,6% lună/lună și cu 1,3% an/an în februarie 2021, adică un avans cu 1,5% an/an la două luni.

Rata de economisire a populației din țară a urcat de la 14,6%, în 2019, la 16,2% în 2020 (nivel record). Rata șomajului a crescut de la 5,6%, în ianuarie, la 5,7%, în februarie, maximul din septembrie 2016. Prognozele Fondului Monetar Internțional (FMI) indică perspectiva creșterii economiei interne cu 6% an/an în 2021 și 4.8% an/an în 2022.

"Evoluțiile macroeconomice din principalele blocuri economice ale lumii, știrile din sfera pandemiei și procesului de vaccinare, informațiile companiilor și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au avut impact pe piața financiară internațională săptămâna trecută", remarcă Andrei Rădulescu, director departamentului analiză macroeconomică al BT.

În Zona Euro serviciile au scăzut în martie, dar cu un ritm în atenuare. Rata șomajului a stagnat la 8,3% în februarie, maximul din octombrie. FMI prognozează majorarea PIB cu dinamici anuale de 4,4% în 2021, respectiv 3,8% în 2022 (după ajustarea cu 6,6% din 2020), iar stenograma ședinței de politică monetară a Băncii Centrale Europene exprimă perspectiva accelerării procesului de cumpărare de active pe termen scurt pentru contracararea tendinței de majorare a costurilor de finanțare.

Ratele de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani au evoluat divergent, indicii bursieri din SUA și Europa au crescut, iar cursul mediu al dolarului american a consemnat deprecieri generalizate, atât raportat la monedele din țările dezvoltate, cât și comparativ cu valutele din țările emergente și în dezvoltare.

 

Comenteaza