Banca Transilvania a pus 1.500 de angajați să se ocupe de IMM Invest

Banca Transilvania a pus 1.500 de angajați să se ocupe de IMM Invest

Dintre cele 60.000 de firme care au aplicat în cadrul programului guvernamental IMM Invest, 22.000 au ales Banca Transilvania (BT), a informat societatea bancară clujeană.

Până acum, BT a contactat 12.000 de clienţi şi au fost aprobate 500 de solicitări de credit. 1.500 de persoane din BT se ocupă prioritar de IMM Invest. Au fost cooptate şi alte departamente, au fost reorganizate fluxurile obişnuite, conform conducerii băncii. 

“Numărul atât de mare de firme care au apelat la IMM Invest este îmbucurător, arată vitalitatea economiei şi reacţia pozitivă la această iniţiativă. Estimarea BT este că ritmul va creşte şi, începând de săptămâna viitoare, vom vedea zilnic 100-150 de dosare aprobate şi încărcate în aplicţia fondului. Nu excludem simplificări suplimentare”, a declarat Tiberiu Moisă (foto), director adjunct al BT.

Principalii indicatori la care se uită BT în analiza de credit sunt performanţa financiară; calitatea, reputaţia persoanelor care au construit businessul; garanţiile – sunt importante, dar nu fac singure diferenţa.

Oportunitatea adusă antreprenorilor de IMM Invest este accesul la lichiditate – prin mecanismul garanţiei de stat, respectiv subvenţionarea dobânzii până la finalul anului – important pentru reducerea costurilor. BT are un plafon de 3,4 miliarde de lei.

Recomandări BT pentru antreprenori în relaţia cu banca

• Să fie atenţi la investiţiile planificate pentru a face pasul spre IMM Invest doar dacă au încredere în business.
• Modul în care plusul de lichiditate care vine din programul IMM Invest este administrat ţine de calitatea deciziilor de business.
• Înţelegerea cât mai bună a etapei de completare a documentelor. Să înţeleagă foarte bine ce semnează, la ce se angajează pentru că intră în relaţie pe termen lung cu banca şi cu statul.
• IMM Invest este în primul rând un program de acces la credite, nu o iniţiativă cu componentă nerambursabilă.

Programul IMM Invest permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza coronavirusului să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde de lei. În cadrul programului s-au înscris 22 de bănci finanțatoare care vor acorda credite pentru investiții de până la 10 milioane de lei, garantate de stat până la maxim 80%, durata finanțării fiind de până la 72 de luni. Rata dobânzii - Robor la trei luni +2%/an, este subvenționată 100% de la bugetul de stat.

Pentru IMM–urile care solicită credite pentru capital de lucru, finanțările pot ajunge până la 5 milioane, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii și până la 1 milion, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici și micro.

Durata finanțării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni, rată dobânzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an. În cazul ambelor tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului, vor fi suportate de la bugetul de stat, până la 31 decembrie, cu posibilitate de prelungire.

Comenteaza