Banca Transilvania a dat dividende de 610 milioane

Banca Transilvania a dat dividende de 610 milioane

Jumătate dintre companiile listate pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB) au decis să ofere dividende, sume distribuite acționarilor de către companii din profitul aferent exercițiului financiar anterior. Banca Transilvania (BT) Cluj este între primele cinci.

Peste 40 de companii listate au aprobat acordarea de dividende de 7,2 miliarde de lei, echivalentul a 1,5 miliarde de euro. Romgaz, BRD și OMV Petrom au acordat cele mai mari dividende, de peste 1 miliard de lei fiecare.

Primele 20 de companii oferă dividende de 7 miliarde, iar șase au oferit un randament al dividendului de două cifre. Emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piață, se află în Top 20 companii în funcție de valoarea dividendelor acordate, cu 13,5 milioane, și a raportat un randament al dividendului de 6%.

La finalul primelor șapte luni din acest an, o evoluție ascendentă a fost consemnată de BET-TR, indicele Bursei de Valori București de tip total return care include și dividendele, după ce acesta a depășit 11.600 de puncte și a crescut cu peste 11%.

Valoarea tuturor instrumentelor financiare tranzacționate la BVB a depășit 1,7 miliarde de euro de la începutul anului și până la finalul lunii iulie, în creștere ușoară față de perioada similară a anului trecut.

Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni din piața principală a trecut sub pragul de 10 milioane de euro, pe fondul unei activități mai reduse a investitorilor în perioada de vară.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de 20 de miliarde de euro la finalul primelor șapte luni, iar cea a tuturor companiilor listate pe piața reglementată a depășit 35 de miliarde în ultima ședință de tranzacționare din iulie.

 
Top dividende BVB 2017
  1. Romgaz 1,93 mld. lei
  2. BRD 1,14 mld. lei
  3. Petrom 1,13 mld. lei
  4. BT 0,61 mld. lei
  5. Proprietatea 0,59 mld. lei
  6. Transgaz 0,53 mld. lei
  7. Alro 0,38 mld. lei
  8. Nuclearelectrica 0,27 mld. lei
  9. Electrica 0,24 mld. lei
  10. Conpet 0,06 mld. lei
* randament calculat la prețul din piață de la 7 august
Sursa: BVB
Comenteaza